woensdag 14 november 2018

Bond SLM-personeel roept leden op voor spoedvergadering - Sfeer tussen bond en directie gespannen

Bondskantoor op terrein SLM aan Jagernath Lachmonstraat moet worden ontruimd

'C-47 zal reageren op deze vorm van powerplay van de SLM-directie'


De Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (BPSLM) houdt vanavond, woensdag 14 november 2018, een spoed algemene ledenvergadering. De bond heeft de leden opgetrommeld om de ontstane situatie met de directie te bespreken, zo bericht Starnieuws. 

Naast het feit, dat de directie geen verzoeningsgesprek wil voeren met de bond, moet ook per eind november het kantoor dat gebruikt wordt op het terrein van de SLM aan de Jagernath Lachmonstraat worden ontruimd. De directie van de SLM heeft het bestuur schriftelijk te kennen gegeven dat er een tekort is aan kantoorruimte voor de bedrijfsvoering. De directie heeft daarom besloten dat per 1 december de ruimte niet meer ter beschikking wordt gesteld van de bond. Daarom moet deze worden ontruimd.

De situatie tussen bond en directie wordt steeds erger.

De directieleden van het parastatale bedrijf, Gerard Lau en Steve Silos, willen dat 'de onjuiste uitspraken' gedaan door bondsvoorzitter Robby Maaijen over de SLM en de leiding van het bedrijf worden gecorrigeerd. Dan pas kan er sprake zijn van een verzoeningsgesprek.

Op de vergadering vanavond zullen de leden besluiten welke stappen ondernomen zullen worden. De vakcentrale C-47 zal ook aanwezig zijn. De vergadering begint om half acht in het gebouw van C-47, waarbij de bond aangesloten is.

C-47 is ook niet te spreken over de manier waarop zaken momenteel aan toegaan binnen de SLM. Robby Berenstein, voorzitter C-47, vindt de aanstaande ontruiming van het bondskantoor 'vertrappen van vakbondsrechten'. 'Het is iets dat wij niet zullen accepteren. Ik heb het dan niet eens over BPSLM. Wij als C-47 kunnen dit niet accepteren', zegt hij vandaag in het Dagblad Suriname.

De vakbondsman meent dat deze situatie niet moet leiden tot precedenten in Suriname. Indien dit geaccepteerd wordt, zou het een boodschap van vrij spel zijn voor directies bij andere bedrijven. C-47 meent te zullen reageren op deze vorm van powerplay van de SLM-directie.

Hij meent dat de wetten, regels en conventies over dit onderwerp duidelijk zijn. Dat vakbonden gefaciliteerd moeten worden om het vakbondswerk te kunnen doen, is volgens de vakbondsleider een verplichting. Een vakbondsruimte is cruciaal in het werk van de vakbond.

'Het is een drogreden als men zegt dat men de ruimte nodig heeft. Nodig waarvoor? Als men dat doet, weet men dat het werk van de vakbond daar enorm onder zal lijden. Dit ook nog zonder erbij na te denken dat het bedrijf het werk van de vakbond ook nodig heeft. Arbeidsverhoudingen onderhouden, wat tot rust moet leiden in het bedrijf, wordt gedaan vanuit de vakbondsruimte', zegt Berenstein.

De SLM heeft door de jaren heen een bedrijfscultuur opgebouwd qua arbeidsverhoudingen. Zaken werden in het zogenaamde harmoniemodel van gemeen overleg uitgevoerd.

De vakbond werd voorheen zodanig betrokken in de bedrijfsvoering, dat de vorige directie het huidige gebouw, waar de vakbond in gehuisvest is, vernoemde naar wijlen vakbondsleider Fred Derby. 'En nu komt er een nieuwe directie die alles vertrapt. Het harmoniemodel is weg. Waar men binnen de SLM vroeger vakbondsvergaderingen kon houden, is dat nu niet meer mogelijk. Men vertrapt een hele bedrijfscultuur, zonder de effecten op het bedrijf na te gaan. Men komt hiermee aan de belangen van de werkers', aldus Berenstein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten