woensdag 14 november 2018

Milieu- en mensenrechtenorganisaties stellen op COP14 bedreigingen van natuur door aankomende regering-Bolsonaro van Brazilië aan de kaak

Organisaties wijzen in open brief deelnemers conferentie COP14 op het gevaar Bolsonaro



Milieu- en mensenrechtenorganisaties zullen de bedreigingen van de democratie en de natuur door de toekomstige regering van Brazilië op de VN-conferentie over biodiversiteit (COP14), die vandaag, dinsdag 13 november 2018, begon in Sharm El Sheikh, Egypte, aan de kaak stellen. 

Volgens de website Rede Brasil Atual zullen deze groepen een open brief (zie hierna) uitbrengen aan de afgevaardigden tijdens het evenement, waarin zij ook waarschuwen voor mogelijke acties door de regering van president-elect Jair Bolsonaro, die de verplichtingen van de bescherming van de biodiversiteit, bossen, en inheemse- en traditionele gebieden in Brazilië in gevaar brengt.



De bijna 100 ondertekenaars van de brief hekelen ook de strategieën die hebben geleid tot de verkiezing van de extreemrechtse kandidaat, die van plan is sociale bewegingen op te nemen in de lijst van terroristische organisaties.

Ze waarschuwen hoe Bolsonaro probeert alle vormen van activisme te beëindigen, politieke tegenstanders te achtervolgen en vooral totale minachting te tonen voor de Braziliaanse biodiversiteit en het milieubeleid.

Het bericht van acht pagina's waarschuwt ook voor de mogelijkheid van ondergeschiktheid van het ministerie van Milieu aan dat van Landbouw, de terugtrekking van Brazilië uit de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering en de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen in de Amazone in samenwerking met particuliere sectoren, met name uit de Verenigde Staten.

Evenzo maken de niet-gouvernementele organisaties, die het document hebben ondertekend, zich zorgen over de mogelijke flexibilisering van het gebruik van agro-toxines die de kwaliteit van het leven van Brazilianen zouden schaden.

Ze vragen de internationale gemeenschap om de politieke transitie in Brazilië te begeleiden, op een moment dat president Michel Temer de macht overdraagt ​​aan Bolsonaro. Onlangs verklaarde de uitvoerend directeur van het VN-Verdrag inzake Biodiversiteit, Cristiana Pasca Palmer, dat het verlies aan biodiversiteit een even dringend probleem is als klimaatverandering en kan leiden tot het uitsterven van de menselijke soort.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Scribd cida de oliveira)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten