zaterdag 10 november 2018

Parkosaurus fossielen gevonden in Coahuila, de eerste ooit gezien in Mexico


Ze zijn onder vele fossielen gevonden in 2014 in General Cepeda 


Mexicaanse paleontologen die samenwerken met Duitse onderzoekers hebben fossiele bewijzen ontdekt in Coahuila van een dinosaurus geslacht waarvan niet eerder bekend was dat ze bestond in Mexico. 

Een team van wetenschappers van Saltillo's Museo del Desierto, de Servicio Geológico Mexicano (SGM), het Natuurhistorisch Museum van Karlsruhe en de Universiteit van Heidelberg vonden een fossiele tand en ruggenwervel van een Parkosaurus-dinosaurus, een geslacht dat meer dan 70 miljoen jaar geleden leefde.

De ontdekking van de fossielen van Parkosaurus is de eerste in zijn soort in Mexico en in het verste zuiden van het Amerikaanse continent. In 2014 hebben de Mexicaanse en Duitse onderzoekers een site op een ejido, of gemeenschappelijke grond, in de zuidoostelijke Coahuila-gemeente General Cepeda gevonden, die grote hoeveelheden fossielen bevatte.


De locatie in een droog gebied bekend als Las Aguilas is beschreven als een enorm dinosauruskerkhof. Tijdens de verkenning van de site vonden de wetenschappers fossiel materiaal waarvan ze aanvankelijk dachten dat het coproliet was, oftewel gefossiliseerde uitwerpselen. Laboratoriumtests wezen echter uit, dat een van de materialen een tand en wervel was waarvan werd bevestigd, dat ze tot het herbivore geslacht Parkosaurus behoorden.

De bevindingen van de wetenschappers werden voor het eerst gepubliceerd in september in een artikel gepubliceerd in het Bulletin van de Mexicaanse Geologische Vereniging onder de titel 'Eerste verschijning van Parkosauridae in Mexico'. Héctor Rivera Sylva, hoofd van de afdeling paleontologie bij het Museo del Desierto, vertelde de Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología (Conacyt) dat de vertraging tussen de ontdekking en de recente publicatie te wijten was aan de zorgvuldige studie en documentatie van de fossielen die nodig was, omdat de Parkosaurus een 'klein bestudeerd en weinig begrepen' geslacht is.

'Je schrijft het artikel, het wordt naar een collegiaal getoetst tijdschrift gestuurd, het wordt naar beoordelaars gestuurd en eenmaal goedgekeurd, ziet het het licht', zei Rivera.

Hij legt uit, dat de Parkosaurus een middelgrote dinosaurus was die ongeveer 72 miljoen jaar geleden leefde tijdens het late Krijt. Het tweebenige reptiel is tussen twee en vier meter lang. 'Deze familie is gevonden in Noord-Amerika en in het noorden van China. . . de meeste werden gevonden in Canada en de Verenigde Staten. Maar, de meest zuidelijke vondst tot nu toe is die van Coahuila', zei Rivera.

Door analyse van de wervel bepaalden wetenschappers, dat de fossielen afkomstig waren van een juveniele dinosaurus die stierf terwijl hij nog groeide. Het bewijs, dat de Parkosaurus eens door het gebied trok waar Coahuila zich vandaag bevindt, versterkt de reputatie van de noordelijke grensstaat als het 'land van dinosaurussen' van Mexico.

Eerder dit jaar kondigden paleontologen aan, dat fossielen van dinosauriërs acht jaar geleden in Coahuila zijn opgegraven, hebben geleid tot de ontdekking van een nieuwe soort die 85 miljoen jaar geleden in Mexico leefde. Acantholipan gonzalezi, die tot de nodosaurusfamilie behoort, is de oudste dinosaurus die in de regio is gevonden.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten