zaterdag 10 november 2018

Na, natuurlijke, dood 18 maanden oude peuter inspecteren SoZaVo en BOG particulier opvanghuis te Latour

Minister Polak wil Wet Opvanginstellingen aanscherpen

'Inspectie wordt niet bij elke instelling toegelaten, het gaat in de praktijk niet zo gemakkelijk'


Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft een inspectie verricht bij het particuliere opvanghuis te Latour (Paramaribo), waar de peuter van achttien maanden die maandag levenloos op de RGD-poli Latour is binnengebracht verbleef. Deze inspectie is samen met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) verricht, aldus vandaag, zaterdag10 november 2018, de Ware Tijd. 

De zaken die geconstateerd zijn worden in een rapport vervat. Hierna wordt de leiding van de crèche uitgenodigd. Eventuele misstanden moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden hersteld. Dit zegt de minister van SoZaVo, Cristien Polak. Justitieel onderzoek heeft evenwel uitgewezen dat er geen sprake is van misdrijf bij het overlijden van de peuter.

Na het vernemen van het nieuws zijn de controledienst van SoZaVo en het BOG meteen geweest voor inspectie. Hoewel er een Wet Opvanginstellingen uit 2014 is, die controle verplicht stelt, blijkt volgens de bewindsvrouwe, dat niet iedereen openstaat voor die controle. 'De inspectie wordt niet bij elke instelling toegelaten. Het gaat in de praktijk niet zo gemakkelijk.' De minister zegt dat er aanvullende wetgeving nodig is om de wet in de praktijk stringenter te laten werken.

Ze geeft aan, dat het ministerie sluiting van de opvanginstelling als uiterste middel zal toepassen bij het constateren van misstanden. Polak benadrukt, dat de gemeenschap ook een rapportageplicht heeft. Ze zegt dat het nu bijna onmogelijk is om instellingen te sluiten die niet voldoen aan de eisen van de wet, omdat in sommige gevallen ouders geen andere keus hebben. De crèches moeten volgens haar beter begeleid worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten