zaterdag 10 november 2018

Brazilië krijgt zijn eerste wildviaduct over snelweg BR101 in de staat Rio de Janeiro

Zeldzaam gouden leeuwaapje kan via viaduct van habitat naar habitat


'Save the Golden Lion Tamarin' in VS en Braziliaanse partner 'Associação Mico-Leão Dourado' zeer blij met start bouw viaduct 


BR101 is een tolweg tussen de staten die van noord tot zuid door Brazilië loopt. In de staat Rio de Janeiro doorkruist de BR101 een gebied dat zowel strategisch is voor nationale economische ontwikkeling als het is voor behoud van biodiversiteit, tussen de stad Rio de Janeiro en het petroleumproductiecentrum van Macaé / Campos.

Noodzakelijke verbreding van de snelweg in deze regio, de São João River / Golden Lion Tamarin Environmental Protection Area, zou een onbegaanbare barrière kunnen worden voor wilde dieren die van en naar het Federale Biologische Reservaat van Poçó das Antas willen oversteken, wat de inspanningen om gouden leeuwaapjes (Leontopithecus rosalia) voor uitsterven te behoeden dwarsboomt, zo bericht 'Save the Golden Lion Tamarin' vrijdag 9 november 2018.

De toekomst van gouden leeuwaapjes is afhankelijk van het kunnen kruisen van de overblijvende fragmenten van zijn gefragmenteerde habitat om niet-verwante partners te vinden. Federale vergunningen om BR101 te verbreden zijn afhankelijk van de aanleg van natuurpassages, waaronder het eerste beboste viaduct over elke Braziliaanse federale snelweg.

Na zes jaar onderhandelen is de start gepland in november 2018. Dat is de belofte van Autopista Fluminense / Arteris, de concessiehouder voor het verbreden van de strook van de BR101 die door de gemeenten Rio Bonito, Silva Jardim en Casimiro Abreu loopt in de staat Rio de Janeiro.


Naast het beboste viaduct, zullen ook andere lichtere constructies worden gebouwd om het bos op strategische locaties aan weerszijden van de snelweg met elkaar te verbinden. Zestien ondergrondse tunnels zijn al in aanbouw om de circulatie van het dierenrijk op het land te ondersteunen.

Bovendien zullen de overspanningen van de bruggen over rivieren die de snelweg oversteken, worden aangepast om de verplaatsing van dieren in het wild te vergemakkelijken. Met deze maatregelen wordt gehoopt dat BR101 zal worden omgevormd tot een model voor natuurbeschermingsmaatregelen bij de aanleg van wegen in Brazilië.

Na voltooiing van de bouw, die naar verwachting een jaar zal duren, zal het gebruik van het beboste viaduct door gouden leeuwaapjes worden bewaakt door Associação Mico-Leão-Dourado om genetische uitwisseling tussen groepen aan beide zijden van de snelweg te verzekeren.


De organisatie hoopt, dat het beboste viaduct ook door andere dieren, met name roofdieren, zal worden gebruikt, waarmee het ecologische evenwicht in de biologische reservaten wordt gehandhaafd.

AMLD is begonnen met het herstel van meer dan 100 hectare bos aan beide zijden van het toekomstige beboste viaduct. Dit succesverhaal toont de belangrijke rol van het Braziliaanse ministerie van Milieu bij het implementeren van het milieuvergunningsproces dat vereist is voor infrastructurele bouwprojecten, via zijn administratieve instanties ICMBio (Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade) en IBAMA ( Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis). Het laat ook zien, dat het mogelijk is om de kloof te overbruggen tussen doelen voor natuurbehoud en economische ontwikkeling in Brazilië.


(Suriname Mirror/Save the Golden Lion Tamarin/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten