dinsdag 23 oktober 2018

Colombiaanse president Iván Duque op bezoek bij NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Colombia is de eerste NAVO-partner in Latijns-Amerika

(Bron foto: NAVO)

NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg verwelkomde dinsdag 23 oktober 2018 president Iván Duque Márquez van Colombia op het NAVO-hoofdkantoor in Brussel, België, voor gesprekken over het versterken van de samenwerking tussen Colombia en het Bondgenootschap. 

Colombia is de eerste NAVO-partner in Latijns-Amerika. 'Onze samenwerking is goed voor Colombia en het is goed voor de NAVO', zei de secretaris-generaal.



Tekst toespraak Stoltenberg:

'President Duque, 

Het is een grote eer en een groot genoegen om u hier te verwelkomen op het NAVO-hoofdkwartier. Vooral, omdat dit uw eerste bezoek aan de NAVO is en ook omdat Colombia onze eerste partner is in Latijns-Amerika. En we hechten veel waarde aan het partnerschap met uw land, we zien ernaar uit om dat partnerschap te versterken en om nauwer samen te werken bij veel verschillende kwesties, waar we overeenstemming zien en waar we gemeenschappelijke uitdagingen het hoofd moeten bieden. 

Onze samenwerking is goed voor Colombia en het is goed voor de NAVO. Het is gebaseerd op onze gemeenschappelijke waarden en een gedeelde inzet voor internationale vrede en veiligheid. 

In 2015 nam Colombia deel aan de operatie Ocean Shield van de NAVO om piraterij voor de Hoorn van Afrika tegen te gaan. We blijven nauw samenwerken. 

Uw inzet voor het Building Integrity-programma van de NAVO heeft bijgedragen tot een grotere transparantie en professionaliteit van de Colombiaanse defensie-instellingen. En het Colombiaanse personeel heeft ook geprofiteerd van militaire educatie op de NAVO-school in Duitsland en het NAVO-Defensiecollege in Italië. 

We hebben net een zeer productieve vergadering gehad waarin we hebben besproken hoe we onze samenwerking en ons partnerschap tussen Colombia en de NAVO verder kunnen versterken. Op gebieden zoals cyberdefensie, ontmijning. En we zijn enorm dankbaar voor uw aanbod om ons te helpen onze ontmijningscapaciteiten te versterken en ook de rol van vrouwen in vrede en veiligheid te bevorderen, als voorbeelden van waar we meer samen kunnen doen. 

We bekijken hoe Colombia's ervaring in het tegengaan van geïmproviseerde explosieven met de NAVO kan worden gedeeld. Het Bondgenootschap zou ook kunnen profiteren van Colombia's expertise ter ondersteuning van onze inspanningen in Afghanistan. 

Dus president, nogmaals bedankt dat u hier bent. De NAVO-partnerschappen over de hele wereld zijn van groot belang voor de NAVO, maar we verwelkomen Colombia echt, omdat u onze eerste en tot nu toe enige partner in Latijns-Amerika bent en ik zie ernaar uit met u te blijven samenwerken en de samenwerking tussen Colombia en NAVO. 

Dus nogmaals, welkom.'

(Suriname Mirror/NAVO/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten