dinsdag 23 oktober 2018

'Investeerders blijven weg omdat faciliteiten, informatie en zekerheden ontbreken' - United Caribbean Business & Trade Fair

'Helaas zullen van de 21 geïnteresseerde landen, maar acht meedoen aan de beurs'



'Ondanks de moeilijke economische situatie zijn we toch tevreden met wat we hebben kunnen bewerkstelligen voor de beurs', zegt Edward Lee, motor achter de United Caribbean Business beurs. Het is de zevende keer dat dit evenement wordt georganiseerd, maar wel de eerste keer dat er een business to business beurs wordt georganiseerd van internationaal formaat in Suriname. 'Deze beurs biedt de mogelijkheid om match making te creëren op eigen bodem.' De beurs is van 25 tot en met 28 oktober. Curaçao, Guyana, Frans Guyana, Panama, Marokko, Aruba en Nederland zijn enkele participanten. De beurs wordt geopend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Er is niet alleen interesse van lokale bedrijven. 'Helaas zullen van de 21 geïnteresseerde landen, maar acht meedoen aan de beurs', zegt Lee die veel hiaten heeft ontdekt binnen de Surinaamse zaken structuren.

China en India hebben zich onder andere teruggetrokken. China, omdat de faciliteiten nog niet in orde waren. Het land was van plan heel groots uit te pakken en zou daardoor een groot deel van de ruimte in beslag nemen.
India heeft gekeken naar de ‘specs’ van het land en was niet onder de indruk. Die zijn elders in de regio gaan exposeren. Lee haalt aan, dat de 'podiumtaal' als zou er een goed investeringsklimaat in Suriname zijn, niet klopt. De realiteit is anders. Investeerders blijven weg omdat faciliteiten, informatie en zekerheden ontbreken. Maar, Suriname blijft aantrekken.

'We moeten gewoon ons huiswerk maken, er wordt momenteel gewerkt aan het in orde brengen van bepaalde zaken.' Hij is blij met het werk dat verzet wordt door de overheid en de particuliere sector om zo snel mogelijk dingen op orde te krijgen.
'De beurs heeft zeker een groei doorgemaakt in het aantal participanten dat dit jaar mee doet ten opzichte van vorig jaar. We hebben een groei van zeker 20 procent gezien en dat doet ons zeker goed.'
Naast de exposerende bedrijven zullen  tien seminars worden gehouden. De sprekers zullen allemaal voortborduren op het gekozen thema: Connectivity. 'We moeten als publieke en private sector een integrale samenwerking met elkaar aangaan. Anders komen wij niet vooruit en werken we langs elkaar heen', benadrukt Lee.

Hij kijkt vooral uit naar de seminars van Nico Mulder, die op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een 'destination branding en tourism marketing seminar' zal houden.

'Nico Mulder werkt bij Amsterdam Marketing, de organisatie die in de afgelopen jaren onwijs succesvol is geweest met het promoten van Amsterdam als toeristische trekpleister.

Iedereen kent bijvoorbeeld de succesvolle campagne ‘I AMSTERDAM’ (denk aan de manshoge letters voor het Centraal Station van Amsterdam) die elk jaar honderdduizenden buitenlandse bezoekers trekt. Als marketing strateeg stond Nico aan de basis van het merk ‘I AMSTERDAM’ en zijn specialisatie ligt dan ook in destination branding en marketing. In zijn loopbaan heeft Nico al diverse succesvolle consumenten campagnes ontwikkeld. Hij voelt goed aan op welke aspecten bestemmingen zich onderling onderscheiden. Namens Amsterdam Marketing deelt hij zijn ervaringen daarom wereldwijd in andere steden zoals New York, Barcelona, Casablanca, Athene en Reykjavik.(...)'

Anil Sadhoeram is een 'canto' spreker die ook is aangetrokken om een seminar te houden tijdens de Caribbean Business beurs. In zijn seminar zal hij het voornamelijk hebben over de mogelijkheden van Smart city's. 'Tegenwoordig is alles digitaal en ons thema Connectivity sluit helemaal hierop aan. Als wij deze smart city methode adopteren kunnen wij bijna 30 procent bezuinigen op onze nationale begroting. Dit is zeker iets om mee te nemen.'

Na de beurs zal een investeringsgids worden uitgegeven die in samenwerking met Investsur en Hankrinbank wordt gemaakt. Deze gids zou volgens Lee als leidraad moeten dienen voor internationale bedrijven die willen investeren in Suriname. 'Momenteel is alle informatie over hoe je moet ondernemen in Suriname verspreid over verschillende instanties. Met de investeringsgids zal alle informatie te lezen zijn op één plek.' 

Volgend jaar wordt de beurs mogelijk op Curaçao gehouden.

(Suriname Mirror/Starnieuws/UnitedNews/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten