dinsdag 23 oktober 2018

130 Onderzoeken in Nederland naar verzwegen vermogen in Suriname

Hoe groot verzwegen vermogen in Suriname is is niet bekend

Honderden aanvragers uitkering betrapt op verzwijgen bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland


Nederlandse gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank hebben de afgelopen jaren honderden aanvragers van een uitkering betrapt op het verzwijgen van het bezit van bijvoorbeeld een huis in het buitenland.

Zo werd alleen al in Turkije in 2016 en 2017 17 miljoen euro aan vermogen aangetroffen dat niet is gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat maandag 22 oktober 2018 daar aandacht aan besteedde in haar uitzending.

In 2016 en 2017 is 625 keer onderzoek gedaan in Turkije, 154 keer in Marokko en in Suriname 130 keer. In Turkije is daarbij dus 17 miljoen aan verzwegen bezit aangetroffen, voor Marokko en Suriname zijn geen bedragen bekend.

Als je in Nederland een bijstandsuitkering of bijvoorbeeld een aanvulling op de AOW aanvraagt, ben je verplicht om eventueel vermogen te melden. Doe je dat niet en wordt er bijvoorbeeld toch een tweede huis in het buitenland, bijvoorbeeld Suriname, aangetroffen, dan wordt de uitkering stopgezet en moet de het ten onrechte uitgekeerde geld worden terugbetaald.

De onderzoeken voor gemeenten worden veelal gedaan door het Internationaal Bureau Fraude-informatie (IBF), dat valt onder het UWV. De SVB schakelt vaak de Sociaal Attaché van de Nederlandse ambassade in het betreffende land in.

(Suriname Mirror/Nieuwsuur/Waterkant.net)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten