dinsdag 23 oktober 2018

Facebook verwijdert in Brazilië 68 pagina's en 43 accounts vanwege spamactiviteiten marketinggroep RFA

RFA belangrijkste netwerk van steun voor extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro

Social media zijn het belangrijkste slagveld geworden tussen de kandidaten


Facebook Inc zei maandag 22 oktober 2018, dat het 68 pagina's en 43 accounts die verband houden met een Braziliaanse marketinggroep, Raposo Fernandes Associados (RFA), heeft verwijderd wegens het spambeleid van het social media netwerk. 

De krant O Estado de S. Paulo bericht, dat de groep het belangrijkste netwerk van steun was voor de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro op internet. Bolsonaro zal naar verwachting zondag een overwinning behalen in de meest gepolariseerde verkiezingen van Brazilië in een generatie waarin social media het belangrijkste slagveld is geworden tussen de kandidaten.

Facebook zei, dat RFA pagina's heeft gemaakt met nepaccounts of meerdere accounts met dezelfde naam en enorme hoeveelheden 'clickbait' heeft gepost om mensen naar websites van derden te leiden.

'Onze beslissing om deze pagina's te verwijderen was gebaseerd op het gedrag van deze actoren - waaronder het gebruik van valse accounts en het herhaaldelijk plaatsen van spam - in plaats van op het type inhoud dat ze plaatsen', zei Facebook in een verklaring.

Facebook's populaire berichtenservice WhatsApp is ook in Brazilië onder de loep genomen nadat de linkse presidentiële mededinger Fernando Haddad van de Partido dos Trabalhadores de supporters van Bolsonaro beschuldigde van het gebruik ervan voor het bulksgewijs verzenden van misleidende informatie tijdens de campagne.

WhatsApp heeft meer dan 120 miljoen gebruikers in Brazilië, een land met bijna 210 miljoen mensen, dat het bereik van het belangrijkste platform van Facebook binnen een van de grootste wereldwijde markten van het bedrijf bereikt. De berichtenservice is een van de belangrijkste manieren waarop Brazilianen contact houden met vrienden, collega's en familie, en ook een belangrijk kanaal voor het verkrijgen van politieke informatie. Maar, WhatsApp is overspoeld met nepnieuws en complottheorieën.

Haddad beweerde maandag, dat zakenmannen die Bolsonaro steunen hadden betaald om kiezers te bombarderen met misleidende propaganda in strijd met de Kieswet, wat zijn rivaal ontkent. WhatsApp zei, dat het de beschuldigingen serieus nam en 'onmiddellijk juridische stappen nam om te voorkomen dat bedrijven bulkberichten verzenden', inclusief het sturen van brieven met een stopzetting naar de betreffende bedrijven.

(Suriname Mirror/Reuters/brasil247)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten