dinsdag 23 oktober 2018

Zorgen Visserscollectief over aanwezigheid grote commerciële vissersboten en Guyanezen in kustwateren

'Niets is gegarandeerd, je weet niet of je vis zal vangen, dus de sector moet goed worden beheerd'


Vissers zijn nog ontevreden over het beheer van visgronden. 'Regels worden overtreden en de controle is heel zwak', stelt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, vrijdag 23 oktober 2018 in de Ware Tijd. Niet alleen op zee, maar ook op land kan de controle beter. 

Commerciële vissers die aan massavangst doen, vissen zo nu en in het kustgebied dat eigenlijk bestemd is voor 'ambachtelijke' visserij. Lall maakt zich zorgen, omdat hiermee de visserijsector in gevaar komt. Daarnaast begeven steeds meer Guyanese boten zich in Surinaamse wateren om te vissen.

'De situatie van de vissers in Suriname is niet gemakkelijk', zegt Lall. Het Visserscollectief is eerder dit jaar opgericht om de belangen van deze doelgroep te behartigen. 'Het is geen makkelijke job. We doen zoveel mogelijk ons best, maar we kunnen het toch niet alleen. We hebben ondersteuning van de betreffende instanties nodig om die verandering te weeg te brengen.'

De controle is in handen van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Justitie en Politie en de Kustwacht. LVV verstrekt en controleert vergunningen en is dus vooral administratief bezig. Justitie en Politie en de Kustwacht zijn belast met de controle op zee en land.

Lall vindt dat de regering moet investeren in deze inkomstenbron, om er meer voordeel aan te hebben. Hij noemt de visserijsector 'uniek' en onvergelijkbaar met de landbouwsector, waar men de grond bewerkt, plant en na een bepaalde tijd oogst. Volgens Lall is elke stap die de visser neemt een risico. 'Niets is gegarandeerd. Je weet niet of je vis zal vangen op zee. Dus daarom moet de sector goed worden beheerd, zodat er toch enige zekerheid kan zijn.'

Aan de andere kant is het belangrijk dat visconsumptie gestimuleerd wordt. In sommige landen is vis een luxe product. 'Het is iets waarvoor men veel neertelt en hier heb je producten van eigen wateren dus laten we de sector ondersteunen', zegt hij tot slot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten