maandag 22 oktober 2018

Speciaal gezant VN Angelina Jolie in Peru om situatie Venezolaanse vluchtelingen te evalueren

Momenteel verblijven 456.000 Venezolanen in Peru, tegenover 6.000 in 2016...

(Bron foto: UNHCR/Santiago Escobar-Jaramillo)

De Verenigde Naties (VN) heeft Angelina Jolie naar Peru gestuurd om er de situatie van de Venezolaanse vluchtelingen te evalueren, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) maandag 22 oktober 2018.

Volgens lokale media kwam de Amerikaanse actrice gisteren aan in Lima. Als speciaal gezant gaat Jolie voor drie dagen op missie in Peru, ‘om de humanitaire noden van de Venezolaanse vluchtelingen te evalueren en de uitdagingen waarmee Peru als gastland wordt geconfronteerd’, stelt de UNHCR.


Venezolanen ontvluchten massaal de economische crisis in hun land, en volgens Lima verblijven momenteel 456.000 Venezolanen in Peru, tegenover 6.000 in 2016. Volgens de VN wonen 2.3 miljoen Venezolanen (7,5 procent van de bevolking) in het buitenland. Ruim 1.5 miljoen onder hen emigreerden vanaf 2015, het moment waarop de voedsel- en medicatietekorten en hyperinflatie verergerden. Het IMF verwacht dat de inflatie in het land dit jaar 1.350.000 procent zal bereiken.


In juni werd Angelina Jolie al naar Irak gestuurd door de UNHCR. Ze bezocht er een vluchtelingenkamp in de autonome regio Koerdistan en reisde door de oude stad van Mosul, een voormalig bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat.

De 43-jarige actrice verricht al zeventien jaar humanitaire werkzaamheden naast haar filmcarrière. Bij de opnames van Lara Croft: Tomb Raider in 2001 zag ze het door oorlog verscheurde Cambodja en meldde ze zich bij de Verenigde Naties. Sinds 2012 is ze speciaal gezant van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

(Suriname Mirror/UNHCR/AD/La Republica/Twitter/El Comercio)/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten