maandag 22 oktober 2018

Spoedoverleg Isla-bonden en directie Refineria di Kòrsou voorkomt acties

(Bron foto: sig-usa.com)
STK: 'Isla-exploitant PdVSA de hoofdverantwoordelijke voor de situatie bij de raffinaderij'


Spoedoverleg gisteren tussen de Isla-bonden en de directie van Refineria di Kòrsou (RdK) met de toezegging om wijzigingen door te voeren in het management van Curaçao Refinery Utilies (CRU) hebben acties van Isla-personeel vandaag voorkomen. Vakbondsleider Gherrel Remilia van Apri (stafpersoneel raffinaderij) en RdK-directeur Roderick van Kwartel verklaarden gistermiddag voor de verzamelde media, dat partijen elkaar gevonden hebben en dat de rust bewaard blijft. Dit meldt vandaag, maandag 22 oktober 2018, het Antilliaans Dagblad.

Intussen roert echter een andere bond zich, STK (Sindikato di Trahadó di Kòrsou), die het voor CRU en de CRU-werknemers opneemt. Adriëla Job-Dirksz kan niet accepteren, dat CRU er de schuld van krijgt dat de Isla-raffinaderij momenteel nagenoeg stilligt. Volgens STK is Isla-exploitant PdVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) de hoofdverantwoordelijke voor de situatie bij de raffinaderij. Het ontbreekt de Venezolaanse staatsoliemaatschappij aan gelden, zowel in eigen land als op Curaçao waar het de raffinaderij en de olieterminal huurt van overheids-nv RdK.

De Isla-vakbonden Apri en PWFC (Petroleum Workers Federation of Curaçao) hadden RdK een ultimatum gesteld, dat het nodige moest gebeuren om de krachtcentrale CRU – producent van stroom, stoom en luchtdruk voor de raffinaderij – weer operationeel te krijgen. RdK-directeur Van Kwartel erkent dat de reparatiewerkzaamheden inderdaad langer duren dan verwacht. Hij stelt dat bijna ‘bovenmenselijke inspanningen’ worden verricht.

De topman onthulde, dat echter de slechte kwaliteit van het asfalt, de brandstof voor CRU, ervoor heeft gezorgd dat een boiler zwaar oververhit was geraakt met forse schade aan de pijpleidingen en het overige materieel als gevolg. Dat herstel is sowieso nodig om een strategische partner, die op korte termijn PdVSA moet bijstaan het productieproces weer tot normaal niveau op te voeren, het nodige comfort te geven.

Van Kwartel zegt verder zaterdag met een goed en positief gevoel uit Houston te zijn teruggekeerd. Namen noemt hij nog steeds niet. Maar, er wordt met ‘meer dan één partij’ gesproken, juist om te voorkomen dat Curaçao met de rug tegen de muur komt te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten