'Er wordt een dwangbevel uitgevaardigd naar zij die de oproep negeren'
Het zou gaan om duizenden wanbetalers die inkomstenbelasting hebben ontdoken
De Belastingdienst roept in een algemene bekendmaking wanbetalers op zich te melden, vermoedelijk om versneld geld binnen te halen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 22 oktober 2018. 'Er wordt een dwangbevel uitgevaardigd naar zij die de oproep negeren. Hiermee wordt de groep alsnog in de gelegenheid gesteld aan de belastingplicht te voldoen', zegt Soetrisno Resowidjojo, hoofd van de afdeling Financiën van de Belastingdienst. Zij die niet op het dwangbevel reageren worden vervolgd.
Van 1 oktober tot en met 31 december kunnen wanbetalers zich melden.
Wie dat doet, hoeft vanaf de in te lopen achterstand is begonnen tot en met 2016 geen rente te betalen en de boete over de loonbelasting wordt kwijtgescholden.
Volgens Resowidjojo gaat het om duizenden wanbetalers - meestal zelfstandigen - die inkomstenbelasting hebben ontdoken. Een deel van hen heeft al gereageerd op de oproep. Men mag de achterstand in termijnen afbetalen. De mensen hebben verzuimd te betalen ondanks dat zij een belastingaanslag hebben ontvangen. De hoogte van de achterstand hangt van de persoon en het bedrijf af. In sommige gevallen is de rente hoger dan de belastingschuld zelf. 'De rente loopt dagelijks op vanaf het moment waarop de aanslag is opgelegd.'
Tegelijkertijd wordt met het opsporen van wanbetalers ook het nieuwe automatiseringssysteem van belasting innen, Standard Integrated Government Tax Administration System (Sigtas) in gebruik genomen. Hiermee kan belastingaangifte digitaal plaatsvinden. 'Met het nieuwe systeem hebben we sneller en betere informatie.'
Voorts is het efficiënter bij het innen en afhandelen van loon- en omzetbelasting. Op dit moment wordt proef gedraaid met het nieuwe systeem, dat het huidige (twintig jaar oud) moet vervangen.
In 2106 had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën een samenwerkingsovereenkomst met het Canadese bedrijf Sogema getekend met de belofte aan de samenleving van snelle en goede technische service.
Sigtas wordt in meerdere landen - ook in de regio - gebruikt. Digitaal verstuurde aangiften zullen zorgen voor een snellere afwikkeling. De verwerkingstijd zal drastisch worden ingekort en fouten die voorkomen bij het handmatig invoeren van gegevens, zullen niet meer voorkomen, zei het ministerie al in 2016.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten