maandag 22 oktober 2018

Orkaan van categorie 5 Willa nadert de westkust van Mexico

Willa treft zeer waarschijnlijk havenstad Mazatlán aan de kust van de Golf van Californië



Een orkaan van categorie 5 komt zeer waarschijnlijk dinsdag 23 oktober 2018 aan land aan de westkust van Mexico. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) waarschuwt voor Willa, 'een extreem gevaarlijke storm' van mogelijk 'catastrofale omvang'.

Categorie 5 is de zwaarste categorie waarmee de sterkte van dergelijke stormen wordt aangegeven. De windstoten, regen en vloedgolven die daarmee gepaard gaan kunnen levensgevaarlijk zijn, waarschuwt het NHC.

Volgens persbureau Reuters was de orkaan maandagavond nog zo’n tweehonderd kilometer verwijderd van de plaats Cabo Corrientes aan de westkust. Naar verwachting neemt de storm dinsdag aan land iets in kracht af, maar kan deze aan de Mexicaanse kust nog steeds golven van mogelijk zes meter hoog veroorzaken.


Willa treft zeer waarschijnlijk havenstad Mazatlán aan de kust van de Golf van Californië, populair onder toeristen. Volgens het Mexicaans Meteorologisch Centrum, Servicio Meteorológico Nacional (SMN), trekt de orkaan daarna waarschijnlijk richting het noorden.


Het SMN waarschuwt iedereen in de buurt van Mazatlán en Puerto Vallarta, een andere populaire toeristenbestemming, om extreem voorzichtig te zijn. Door recente regenval is de bodem al erg zacht en meer water kan gevaarlijke aardverschuivingen veroorzaken. Naar verwachting gaat Willa met zo’n 15 tot 45 centimeter regen gepaard.

Woensdag en donderdag trekken de restanten van Willa over het noorden van Mexico richting de Amerikaanse staat Texas. Van storm is dan zeker geen sprake meer, maar buien kunnen in de doorgaans droge gebieden de nodige regen achterlaten. Regionaal valt 50 mm.

Tegelijk met orkaan Willa komt woensdag nog een storm aan land in het westen van Mexico. Deze storm, genaamd Vicente, is wel veel minder krachtig dan zijn grote zus Willa. Vicente gaat gepaard met fikse onweersbuien en daarbij valt in de provincies Guerrero, Michoaca en Colima lokaal 250 mm regen. Bovendien is kans op windstoten tot 100 km/uur.

(Suriname Mirror/Weeronline/Al Jazeera/Debate/NRC/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten