maandag 22 oktober 2018

VS-president Trump staakt hulp aan Guatemala, Honduras en El Salvador

Trump straft landen voor niet voorkomen stroom vluchtelingen te voet richting VS


'De migrerende karavaan, die oorspronkelijk in Honduras is ontstaan, is nu een nationale noodsituatie'


President Trump heeft vandaag, maandag 22 oktober 2018, getweet dat de Verenigde Staten beginnen met het afsnijden van buitenlandse hulp aan landen die er niet in geslaagd zijn een groeiende groep van duizenden migranten die te voet dwars door Mexico op weg zijn naar de grens met de Verenigde Staten.

Trump beschuldigt Guatemala, Honduras en El Salvador ervan dat ze niet in staat zijn om mensen te beletten hun land te verlaten en illegaal naar de VS te komen. Hoewel er geen officiële cijfers zijn, wordt geschat dat het gaat om ongeveer 7.000 mensen.

Een tweede karavaan van ongeveer 1.000 mensen heeft Honduras verlaten en is op weg naar aansluiting bij de hoofdgroep. 'We zullen nu beginnen met het afsnijden van de massale buitenlandse hulp die ze routinematig krijgen', schreef Trump.


De drie landen ontvingen in 2017 ongeveer $ 500 miljoen aan financiering van de VS. Trump tweette ook, dat hij de militaire en federale grensautoriteiten heeft gewaarschuwd dat de migrerende karavaan, die oorspronkelijk in Honduras is ontstaan, nu een nationale noodsituatie is.

'Helaas lijkt het erop, dat de politie en het leger van Mexico niet in staat zijn de karavaan te stoppen naar de zuidelijke grens van de Verenigde Staten', schreef Trump. 'Ik heb Border Patrol en het leger gewaarschuwd dat dit een nationale noodsituatie is.'


De opmerkingen van vandaag waren slechts de laatste in een reeks van Trump, die de voortgang van de steeds groter wordende groep migranten nauwlettend heeft gevolgd. Trump twitterde donderdagochtend, dat hij 'onze zuidelijke grens zou sluiten' als de karavaan dreigde door te breken, en zondag zei de regering van Trump opnieuw, dat ze de bewegingen van de groep, grotendeels bestaande uit Centraal-Amerikanen, diep in Mexico, nog steeds 'volgde'.

Staatssecretaris Mike Pompeo beschuldigde de migranten van het schenden van de soevereiniteit en de wetten van Guatemala en Mexico door 'hun poging om door deze landen te reizen'.



De groep was vanochtend weer in beweging en vertrok naar de Zuid-Mexicaanse stad Tapachula. Terwijl het door Mexico trok, voegden meer mensen zich bij de groep, waaronder veel mensen die eerder uit Amerika zijn gedeporteerd. 'Ze pakken je op en je probeert terug te komen', zegt Imner Anthony Fuentes, een 29-jarige die naar verluidt voor de zesde keer uit de VS werd gedeporteerd, vijf maanden geleden. Hij heeft een zoon en een Amerikaanse vriendin in Birmingham, Alabama.

Een andere leider van de hoofdkaravaan die eerder in de VS woonde, de 36-jarige Job Reyes, vertelt in de Washington Post, dat hij teruggaat, omdat Amerika 'een land is waar ik mijn leven kan leven, in tegenstelling tot Guatemala'.

Reyes zegt, dat hij opgroeide in Los Angeles en 14 jaar geleden werd teruggestuurd naar Guatemala nadat zijn visum was verlopen. Maar nu, met de karavaan die de grens met de VS wil bereiken, zag Reyes een mogelijkheid. 'Toen ik over de karavaan hoorde, wist ik dat het mijn kans was', vertelt hij de krant, opmerkend dat zijn neef en oom nog steeds in Californië wonen en dat hij hen belde om hem te laten weten dat hij zou komen.

(Suriname Mirror/FOX News/The Associated Press/Twitter/YouTube/The Washington Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten