zaterdag 8 september 2018

Ziekenhuizen moeten koopkrachtversterking voor personeel uit eigen kas betalen....

'Alleen mogelijk extra geld aan  personeel uit te betalen, wanneer ligdagtarieven worden aangepast'


De overheid zal vanaf deze maand niet meer inkomen met koopkrachtversterking voor ziekenhuispersoneel. Dit bevestigt minister Antoine Elias van Volksgezondheid vandaag, zaterdag 8 september 2018, in de Ware Tijd. 

De bewindsman heeft dit donderdag meegedeeld aan voorzitter Manodj Hindori van de Nationale Ziekenhuisraad en directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Tijdens dit onderhoud is naar voren gekomen, dat de ziekenhuizen zelf zullen moeten voorzien in deze toelage aan hun personeel, al dan niet onder een andere noemer. Het ministerie bekijkt de mogelijkheid om de directies daarin te ondersteunen.

Bij ambtenaren wordt de koopkrachtversterking geïncorporeerd in het loon. Omdat ook de ziekenhuizen daarvoor in aanmerking kwamen, moet dit bij hen eveneens gebeuren.

'Ervan uitgaande dat personeelsleden van de overheidsziekenhuizen gelijkgesteld zijn aan landsdienaren, zou hun koopkrachtversterking vanaf eind van deze maand ook moeten worden geïntegreerd in hun loon, met andere woorden: de ziekenhuizen moeten het extra geld zelf opbrengen', zegt Hindori.

Aan de minister is echter voorgehouden dat dit moeilijk zal kunnen gebeuren door de financiële toestand waarin de ziekenhuizen verkeren. Volgens Hindori is alleen mogelijk om extra geld aan het personeel uit te betalen, wanneer de ligdagtarieven worden aangepast. Ook in dat geval moet bekeken worden wat de omvang zal zijn van de toelage en of die gelijk zal zijn aan het bedrag van de koopkrachtversterking. 'Op dit moment, met de huidige tarieven, gaan we niets extra's kunnen geven op eigen kracht.'

De raad vertrouwt erop dat de minister tot een oplossing zal komen en hoopt dat er voor eind van de maand al duidelijkheid is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten