zaterdag 8 september 2018

'Regering VS werkte in geheim mee aan couppoging in Venezuela'

Gesprekken regeringsfunctionarissen VS en een militaire commandant in Venezuela


De Amerikaanse regering zou in het geheim hebben samengewerkt met rebellen in Venezuela die het regime van president Nicolas Maduro omver wilden werpen. Dat schrijft The New York Times vandaag, zaterdag 8 september 2018. De krant sprak met Amerikaanse regeringsfunctionarissen en een militaire commandant in Venezuela, die meedeed aan de geheime gesprekken. Volgens de krant vonden die gesprekken vorig jaar plaats. 

Het is al lang onrustig in Venezuela, dat te maken heeft met een grote economische crisis. In het land is een tekort aan voedsel, medicijnen en andere basisproducten. Veel inwoners zijn intussen het land ontvlucht. Ook zijn er tekorten aan voedsel en water.

Ingrijpen in Venezuela zou een riskante actie zijn voor de Verenigde Staten, zegt RTL Nieuws-correspondent Erik Mouthaan. 'Latijns-Amerika is diep wantrouwig tegenover de VS na een eeuw van inmenging (..). Dit bericht, indien waar, helpt de verstandhouding niet.'


Tegenover The New York Times wil het Witte Huis niet reageren. Het blijft bij een verklaring waarin staat het belangrijk is 'om de dialoog aan te gaan met alle Venezolanen die democratie willen'.

Opvallend genoeg staat één van de legercommandanten met wie de VS sprak op de zwarte lijst van corrupte leiders die de Amerikanen hebben. De Verenigde Staten besloten uiteindelijk niet te helpen, waardoor het plan voor de couppoging mislukte.

(Suriname Mirror/The New York Times/RTL Nieuws/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten