zaterdag 8 september 2018

Leider dissidente guerrillagroep Guerrillas Unidas del Pacífico in Colombia gedood

(Bron foto: Presidencia)
Victor David Segura, alias 'David', gedood in een gevecht met de strijdkrachten


De leider van de Colombiaanse Guerrillas Unidas del Pacífico (GUP), een groep voormalige marxistische rebellen die weigerde te demobiliseren onder heet vredesakkoord, is gedood in een gevecht met de strijdkrachten, zei president Ivan Duque zaterdag 8 september 2018. 

Victor David Segura, alias 'David', werd gedood in de buurt van de stad Tumaco, in de zuidwestelijke Narino-provincie, een knooppunt van cocaplantages en gevechten tussen gewapende groepen om de controle van drugshandelroutes op de Stille Oceaan.



'Vanmorgen vroeg werd de meest gevaarlijke guerrillaleider in het Pacifisch gebied, bekend onder de naam David, geneutraliseerd en hij werd beschouwd als het hoofd van de zogenaamde Guerrillas Unidas del Pacífico', zei Duque tijdens een gemeenschapsevenement in Amaga, in de provincie Antioquia. in noord-centraal Colombia.



De regering had een beloning van bijna 50.000 dollar uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de gevangenneming van Segura, wiens zus ook werd gedood tijdens de schietpartij met de marine en de politie.

Hij leidde ongeveer 120 voormalige guerrrillla's van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), strijders die in de jungle bleven en doorgaan met moorden, ontvoeringen, drugshandel en andere misdaden in plaats van de wapens op te geven en deel te nemen aan re-integratieprogramma's zoals overeengekomen in een vredesovereenkomst van 2016, na vijf decennia van oorlog.

Ongeveer 12.000 FARC-leden, waaronder 6.000 strijders, demobiliseerden onder het akkoord en de groep is nu een politieke partij. Meer dan 1.200 ex-FARC-strijders demobiliseerden echter niet - en richtten nieuwe groepen op die grotendeels zijn toegewijd aan drugshandel en illegale mijnbouw.

Andere voormalige dissidente FARC-strijders zijn actie in het Oliver Sinisterra Front, dat in april werd beschuldigd van ontvoering en vervolgens het doden van twee Ecuadoraanse journalisten en hun chauffeur.

(Suriname Mirror/El Espectador/Reuters/redmas.com.co/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten