zaterdag 8 september 2018

Peruaanse president Vizcarra keurt wet goed voor opzet genetische databank

(Bron foto: EFE)
Databank om mensen te identificeren die verdwenen tijdens conflict tussen staat en Lichtend Pad


De Peruaanse president Martin Vizcarra heeft vrijdag 7 september 2018 een wet goedgekeurd om een ​​bank met genetische gegevens te creëren, om het land te helpen mensen te identificeren die verdwenen zijn tijdens het bloedige interne conflict tussen de veiligheidstroepen van Peru en de communistische guerrilla's van het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) tussen 1980 en 2000. 


De databank zal DNA-monsters verzamelen van alle verwanten van verdwenen personen om de gegevens te vergelijken met de genetische informatie van niet-geïdentificeerde menselijke resten die zijn gevonden.

'Deze bank met genetische gegevens is buitengewoon belangrijk, niet alleen voor de familieleden maar voor alle Peruanen, omdat mensen die hun geliefde verloren hebben, verlichting vinden door de overblijfselen te identificeren die verlichting betekenen voor alle Peruanen', zei Vizcarra tijdens de ondertekeningsceremonie.

Vizcarra benadrukte ook, dat de verantwoordelijkheid van de staat verder gaat dan economische herstelbetalingen, en 'gerechtigheid en menselijkheid' moet garanderen.

De Commissie voor Waarheid en Verzoening heeft in 2003 onthuld, dat leden van de veiligheidstroepen van Peru tijdens de interne strijd guerrilla's hebben gekidnapt, gemarteld en vermoord en mensen verdacht guerrilla te zijn.

De meeste slachtoffers waren inheemsen in plattelandsgebieden met weinig of geen toegang tot het rechtssysteem en die aangevallen werden door zowel het leger als het Lichtend Pad.

Het Peruaanse ministerie van Justitie schat dat ongeveer 20.329 mensen zijn verdwenen in twee decennia van conflicten. Juana Carrio, voorzitter van de Nationale Associatie van Verwanten van Ontvoerde, Vastgehouden en Verdwenen Peruaneen (Anfasep, Asociación Nacional de Familiares de Secuestrados, Detenidos y Desaparecidos del Perú ) zei: 'Degenen die getroffen zijn door geweld voelen zich gelukkig, omdat we weten dat we met deze wet veel van onze familieleden zullen vinden.'

In 2016 heeft Peru een andere wet goedgekeurd om de identificatie en terugkeer van menselijke resten te vergemakkelijken. De wet om te zoeken naar verdwenen mensen ​​voor de opgraving, identificatie en terugkeer van menselijke resten, ondanks het ontbreken van een formele klacht of haalbare rechtszaak.

(Suriname Mirror/TeleSUR/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten