vrijdag 7 september 2018

Duitsland geeft een pre-Columbiaans gouden begrafenismasker terug aan Peru


Sican-masker uit 8e eeuw door Beierse autoriteiten overgedragen aan ambassade Peru in Berlijn


Duitsland heeft donderdag 6 september 2018 een pre-Columbiaans gouden begrafenismasker teruggegeven aan Peru, zei de Peruaanse minister van Cultuur Patricia Balbuena . Het Sican-masker uit de achtste eeuw werd door de Beierse autoriteiten overgedragen aan de Peruaanse ambassade in Berlijn. 

'Ik ben blij dat ik een van de meest emblematische bezittingen uit de Noord-Peruaanse culturen, het Sican-masker, heb ontvange', zei Patricia Balbuena in een verklaring.


Peru rapporteerde het masker als vermist in 1999 en het werd vervolgens geconfisqueerd door Interpol in de West-Duitse stad Wiesbaden. De regionale rechtbank van München beval dat het masker in december 2016 zou worden teruggebracht naar Peru.

De Sican-cultuur bewoonde wat nu de noordkust van Peru is tussen de achtste en veertiende eeuw. De Sican-maskers zijn gevonden in de graven van mensen waarvan wordt gedacht dat ze een hoge positie in de Sican-samenleving hadden. Peru's buurman Ecuador zag de terugkeer van 13 precolumbiaanse artefacten uit een Duitse privécollectie in juli, na een juridische strijd van zes jaar.



(Suriname Mirror/USA Today/Täglicher Anzeiger Holzminden/Twitter/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten