vrijdag 7 september 2018

Kensenhuis (NDP) jammert: 'Assembleeleden hebben het ook verschrikkelijk moeilijk'

Assembleelid reageert op kritiek op hogere schadeloosstelling Assembleeleden

'Parlementariërs moeten niet als nietsnutters worden gezien, omdat groot deel van parlementair werk ook achter de schermen gebeurt'


NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis stoort zich aan de vele negatieve opmerkingen sinds bekend is gemaakt, dat parlementariërs een hogere schadeloosstelling eind september zullen ontvangen. 'We weten natuurlijk hoe het is in het land, maar wij moeten ook niet ervan uitgaan dat het heel gemakkelijk is voor de leden van De Nationale Assemblee. Wij hebben het ook verschrikkelijk moeilijk', jammert Kensenhuis in het Dagblad Suriname van donderdag 6 september 2018.

De schadeloosstelling van leden van De Nationale Assemblee is gekoppeld aan die van de onderdirecteur van een departement. President Desi Bouterse zei enkele dagen geleden, dat de verhoging van de salarissen van de ambtenaren vooral bedoeld is voor mensen met lage inkomens. Hierop besloot hij de salarissen van leden van de regering te bevriezen.

Een Assembleelid krijgt aan schadeloosstelling, met 50% representatietoelage en 45 procent vervoerstoelage, in september van bruto Srd 22.250 in plaats van bruto Srd 15.777.

Kensenhuis zegt dat tijdens de huishoudelijke vergadering vorige week vrijdag De Nationale Assemblee de kwestie van de verhogingen heeft besproken. Volgens de NDP’er stelt het college zich op het standpunt om deze verhoging goed te evalueren en uiteindelijk te gaan voor een integrale benadering. De parlementariër stelt niet echt te kijken naar de voornoemde bedragen, omdat dat niet de bedragen zijn die elk lid in handen zal krijgen. 'Ik weet nog niet wat het reëel zal zijn. Natuurlijk weet je dat hoe meer je verdient, hoe meer belasting je zult betalen. Laten wij kijken naar wat wij echt nu in onze handen zullen houden', aldus de politicus.

Kensenhuis stoort zich vooral aan de recente uitspraken van activist en politicus Curtis Hofwijks en vindt zijn uitspraken helemaal ongegrond. 'Maar, wanneer je niet werkt en het geld ontvangt, heb je er geen recht op. Het huidig parlement functioneert niet naar behoren. Er wordt bijna nooit vergaderd en de mensen die verantwoording moeten afleggen, zijn bijna nooit aan het werk. Waarvoor wordt men eigenlijk betaald? Waarom krijgt men een verhoging als men dat wat men moet doen, al niet doet?', zei Hofwijks.

Kensenhuis benadrukt, dat parlementariërs niet als nietsnutters moeten worden gezien, omdat een groot deel van het parlementaire werk ook achter de schermen gebeurt. Leden die niet regelmatig participeren aan DNA-vergaderingen, gaan ook achteruit in hun schadeloosstelling.

'Wij zijn geen nietsnutters, want de prestatie is daar. We moeten alleen maar kijken naar het werk dat de leden van De Nationale Assemblee hebben uitgevoerd in de afgelopen periode. Het werk is niet alleen maar in het parlement, maar wij moeten ook wetten voorbereiden en zijn ook op het veld om de nodige informatie te verzamelen die verwerkt moeten worden in die wetsproducten. Hierdoor zijn wij ook constant met mensen bezig. Wij zijn volksvertegenwoordigers en wij moeten de belangen van het volk behartigen. Daarvoor zijn wij ook op het veld.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten