vrijdag 7 september 2018

Premier Rutte ontvangt brief Cft over haar ernstige zorgen over financiële situatie Curaçao

'Incidentele opbrengsten worden gebruikt om structurele kosten te dekken'


De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD), voorzitter van de Rijksministerraad (RMR), heeft van het College financieel toezicht (Cft) een schrijven ontvangen waarin de toezichthouder formeel aangeeft ‘zich ernstige zorgen te maken over de financiële situatie van Curaçao’. De brief is van 5 september jongstleden en in handen van het Antilliaans Dagblad, zo schrijft het dagblad vandaag, vrijdag 7 september 2018.

'Al geruime tijd kampt Curaçao met een tekortschietend financieel beheer, en worden incidentele opbrengsten gebruikt om structurele kosten te dekken. Ook is er onvoldoende sturing op voorgenomen besparingsmaatregelen en is er sprake van een negatieve economische ontwikkeling. Curaçao is in onvoldoende mate in staat gebleken deze problemen het hoofd te bieden', aldus Cft-voorzitter Raymond Gradus in zijn brief aan Rutte.

De situatie is nu dusdanig, dat het college de voorzitter van de RMR op basis van de Rijkswet financieel toezicht (Rft) informeert. Op deze manier geeft het Cft uitvoering aan wat het op 29 augustus al liet weten aan minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, namelijk dat de Rijksministerraad zal worden geïnformeerd.

Hiermee en met het advies van het Cft op de begrotingswijziging 2018 en de uitvoeringsrapportage over de eerste helft van 2018 ‘is de eerste stap gezet in een hoor en wederhoortraject’, meldt voorzitter Gradus aan premier Rutte.

Curaçao wordt in dit traject in de gelegenheid gesteld duidelijk te maken dat alsnog aan de normen van de rijkswet kan worden voldaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten