vrijdag 7 september 2018

Noorse metaalgroep Norsk Hydro bereikt akkoord met Braziliaanse autoriteiten na milieuschade door aluminiumfabriek Alunorte

Wateren gemeente Baracena vervuild met bauxietresiduen na lozing onbehandeld water

Norsk Hydro: 'Normale activiteiten in de aluminiumoxide-raffinaderij in Para, Brazilië, kunnen worden hervat'


De Noorse metaalgroep Norsk Hydro zei donderdag dat het overeenstemming heeft bereikt met de Braziliaanse autoriteiten na een geschil over de lozing van onbehandeld water uit zijn aluminiumfabriek Alunorte, de grootste ter wereld.

De Braziliaanse autoriteiten hadden Norsk Hydro ervan beschuldigd de wateren van de gemeente Baracena te hebben vervuild met bauxietresiduen waarvan zij beweerde, dat deze waren overstroomd uit een stortbekken in de fabriek van Alunorte na zware regenval op 16 en 17 februari.
De autoriteiten gaven Norsk Hydro twee boetes van 10 miljoen reais (ongeveer 3 miljoen dollar) elk en gaf opdracht aan de aluminiumproducent  om zijn productie op de locatie te halveren en het gebruik van het bassin op te schorten.


'Op 5 september tekende Alunorte twee overeenkomsten die een mijlpaal vertegenwoordigen om de normale activiteiten in de aluminiumoxide-raffinaderij in Para, Brazilië, te hervatten', zei Norsk Hydro in een verklaring.



Onder de voorwaarden van de twee overeenkomsten die woensdag 5 september 2018 in Brazilië zijn ondertekend, heeft Norsk Hydro zich ertoe verbonden om in totaal 160 miljoen reais te betalen voor boetes, investeringen en voedselbonnen voor lokale gemeenschappen. De groep belooft ook nog eens 150 miljoen reais in lokale ontwikkelingsprojecten te gieten die de gemeenschappen in de buurt van Alunorte ten goede zullen komen.

Norsk Hydro zei dat er nog geen tijdlijn is vastgesteld voor de hervatting van volledige operaties.

Volgens een instituut dat rapporteert aan het Braziliaanse ministerie voor Volksgezondheid, vormde de lozing in de plaatselijke rivier een risico voor vissers en andere lokale gemeenschappen die in de buurt van de Amazone woonden, omdat het water dat ze drinken en baden een hoog niveau aluminium en zware metalen heeft.

Norsk Hydro ontkent giftige lekkages, maar geeft toe dat er ongeoorloofd lozing van onbehandeld regenwater was. 'Interne en externe beoordelingen bevestigen, dat er geen overloop was van de bauxietresiduafzettingen of schadelijke lekkages van het regenseizoen in februari', aldus het bedrijf.

Norsk Hydro had zich in maart verontschuldigd voor de lozing, eraan toevoegend dat het 'volledig onaanvaardbaar was en in strijd met wat Hydro betekent'.

Beleggers verwelkomden het nieuws over de overeenkomst, waardoor de aandelenkoers van Norsk Hydro donderdagochtend 6 september met 4,5 procent steeg.

(Suriname Mirror/The Local/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten