vrijdag 24 augustus 2018

Dierenactiviste Cynthia Ashruf wil jacht op leguanen reguleren

Jachtseizoen is in augustus open terwijl de leguanen met eieren in hun buik rondlopen

(Bron foto: eigen foto Suriname Mirror)
Levend gevangen leguanen worden vastgebonden en uitgestald op hoeken van drukke straten


De leguaan, meer bekend in Suriname als boomkip, vormt al decennialang een delicatesse voor mensen. Ook in Suriname is dat zo. Aan de overkant, nabij de Wijdensboschbrug, en op andere locaties worden levende leguanen die vol eieren zitten te koop aangeboden. Hoe groter en voller de buik, des te duurder het dier, aldus De West van donderdag 23 augustus 2018.

Dierenactiviste Cynthia Ashruf vindt dat het jagen op leguanen gereguleerd dient te worden. Zij zegt dat het geen gemakkelijke kwestie is om op te lossen, tenzij men gezamenlijk overlegt. De activiste benadrukt, dat allereerst het jachtseizoen, dat van begin januari tot eind augustus duurt, herzien moet worden.

Voor jongeren is het vangen van leguanen en de verkoop ervan een aardige verdienste. Ashruf is het er niet mee eens, dat het jachtseizoen in augustus open is, terwijl de leguanen in deze periode met eieren in hun buik rondlopen. De levende leguanen worden vastgebonden en uitgestald op hoeken van drukke straten.

Ashruf vreest dat indien de jacht niet gereguleerd wordt, de leguanen in ons land zullen uitsterven. 'Straks wordt de eerste leguaan geïmporteerd', zegt de dierenactiviste.

Er moeten volgens haar ook duidelijke voorwaarden komen over de manier hoe leguanen ter verkoop worden aangeboden. Dit vraagstuk had volgens haar al jaren geleden aangepakt moeten worden. De leguanen worden met een strop levend gevangen. Er zijn anderen die met een buks het dier uit een boom schieten. 'Dierenleed is mensonterend.'

Lees ook deze reeks artikelen over de leguaan en de export ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten