vrijdag 24 augustus 2018

Kandidaat-ambassadeur VS voor Suriname gehoord door Senaatscommissie

Karen Williams bevraagd over Hezbollah in Suriname en positie Suriname in kwestie-Venezuela



Aanwezigheid van de Libanese terreurorganisatie Hezbollah in Suriname, steun aan Venezuela en Nederlandse terreurverdachten, zijn enkele van de onderwerpen die de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken de genomineerde Karen Williams woensdag voorhield in een hoorzitting. Dat bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 24 augustus 2018.

Williams is eind juni door de Amerikaanse president Donald Trump genomineerd als ambassadeur van de Verenigde Staten (VS) in Suriname. Williams (Missouri) zat samen met de kandidaten voor Honduras en Nicaragua in de hoorzitting van de commissie geleid door senator Bob Corker. Zij kreeg vragen van de Republikeinse senator Marco Rubio (Florida).

Hij begon met de zaak Dino Bouterse en wilde weten of de terreurbeweging Hezbollah in Suriname aanwezig is. 'Nee', reageerde Williams en gaf aan, dat ondanks de activiteiten van de zoon van de president, de kwestie op dit moment niet speelt. Volgens haar is waakzaamheid nog altijd geboden – voor overal in de wereld.



Op de vraag waarom Suriname het regionale standpunt niet ondersteunt in de Venezuela-kwestie en de Maduro-regering niet veroordeeld, verwees Williams onder meer naar de nauwe relatie tussen president Bouterse en de Venezolaanse regering en dat Suriname behoort tot de Beweging van Niet-Gebonden Landen. Volgens haar informatie heeft Suriname de afgelopen twee tot drie jaar geen steun via het Venezolaanse Petrocaribe olieprogramma ontvangen.

Voorafgaand aan de vragenronde hielden de genomineerden een korte inleiding over zichzelf, waarom zij geschikt zijn voor de nieuwe functie en wat hun prioriteitsgebieden zullen zijn. Williams is blij dat zij terugkeert naar het Caribische gebied. Zij wil samenwerken met de Surinaamse regering om bestaande wederzijdse mogelijkheden voor economische groei en toegenomen handel verder te ontwikkelen en nieuwe opties te verkennen. Amerikaanse bedrijven doen aan olie-exploratie voor de kust. Andere zijn actief in de goudsector en samen met hen en de Surinaamse overheid wil zij werken aan het tegengaan van illegaliteit binnen de mijnbouw en het kwikgebruik. 'Kwik brengt niet alleen schade toe aan het Surinaamse milieu, maar beïnvloedt ook de kwikniveaus in de VS.'


 
Ze noemde verder gebieden als burgerveiligheid en opleidingen ter bestrijding van het witwassen van geld en financiële misdaden en voor de versterking van de rechtsstaat.

Suriname staat voor het tweede jaar achtereenvolgens op de lijst van mensenhandel, ‘Trafficking in Persons Report - Tier 2 Watch List’, gaf Williams aan. De uitbanning van mensenhandel ziet zij ook als een beleidsgebied, zodat Suriname kan voldoen aan de minimumnormen.

Williams haalde ook de komende verkiezingen in 2020 aan en zei dat de campagne al is begonnen. Zij wil met de Surinaamse regering, het maatschappelijk middenveld en de media werken om opnieuw vrije en eerlijke verkiezingen te garanderen. 'Er zijn mogelijkheden voor ons om een sterke stem te zijn in de democratische processen, voor vreedzame en eerlijke verkiezingen.'

De genomineerde is sinds 2016 senior adviseur op het Bureau van Politieke-Militaire Zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als haar benoeming wordt goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat, volgt zij de huidige VS ambassadeur Edwin Nolan op. Hij dient zijn land vanaf 2015 in Suriname en verlaat de missie in Paramaribo eind derde kwartaal 2018. Binnenkort brengt een delegatie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden geleid door Bob Goodlatte, de Republikeinse voorzitter van de juridische commissie, een bezoek aan Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten