vrijdag 24 augustus 2018

Nieuw artikel in Landsverordening Dierenwelzijn (Curaçao) mogelijk in strijd met Europees Verdrag voor Rechten van de Mens

Raad van Advies (RvA): 'Schandpaalartikel roept op tot naming en shaming'


Een nieuw artikel in de Landsverordening Dierenwelzijn is mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het ‘schandpaalartikel’ – zoals de Raad van Advies (RvA) het noemt – roept op tot ‘naming en shaming’. Dit meldt vandaag, vrijdag 24 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

De RvA is het mede daarom niet eens met de opstellers van de Landsverordening Dierenwelzijn, dat een advies op een nieuw ontwerp niet nodig is, ‘omdat het advies op het eerste ontwerp alleen op ondergeschikte punten niet is opgevolgd’. Volgens de raad maakt alleen al het nieuwe artikel, dat is opgenomen onder het hoofdstuk Sancties, dat nieuw advies nodig is. Dit artikel creëert een specifieke bevoegdheid voor het actief openbaar maken van sanctiebesluiten en toezichtgegevens die daarmee samenhangen.

Volgens de toelichting op dat artikel kan hiervan een preventieve werking uitgaan naar andere potentiele overtreders en zal deze sanctie alleen als ultimum remedium ingezet worden. In de Memorie van Toelichting (MvT) wordt niet dieper op het artikel ingegaan.

De RvA merkt hierbij op, dat er in de landsverordening geen rekening lijkt te zijn gehouden met persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens. Ook blijkt niet dat er een afweging van belangen is van ‘degenen die onder toezicht staan’. De RvA veroordeelt dat en stelt: 'Met het oog op het sanctionerend karakter van het ter openbare kennis brengen van sanctiebesluiten en toezichtgegevens dient aan de bevoegdheid tot openbaarmaking van die besluiten en gegevens waarborgen in de wet te worden opgenomen ter bescherming van degene, wiens handelen of nalaten openbaar wordt gemaakt.'

Ter informatie:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten