vrijdag 24 augustus 2018

Nieuwe luchtfoto's tonen unieke blik op geïsoleerd levende stam in Amazonegebied van Brazilië

Beelden gemaakt door FUNAI in Vale do Javari, inheems gebied in zuidwesten van Amazonas

(Bron foto's: FUNAI)

Nieuwe luchtfoto's geven een zeldzame blik op een geïsoleerd levende stam in het Amazonegebied van Brazilië, waar 16 mensen door de jungle lopen en een ontbost gebied met een gewas. 

Op beelden die dinsdagavond 21 augustus 2018 zijn uitgebracht, lijkt een van de mensen een pijl en boog te dragen. Het Braziliaanse Agentschap voor Inheemse Zaken, FUNAI (Fundação Nacional do Índio), zei vorig jaar tijdens een expeditie de drone-opnamen te hebben gemaakt om geïsoleerde gemeenschappen te monitoren, maar heeft ze nu alleen vrijgegeven om hun studie te beschermen.

Onderzoekers volgden de stam in Vale do Javari, een inheems gebied in het zuidwestelijke deel van de staat Amazonas. Er zijn 11 bevestigde geïsoleerde groepen in het gebied - meer dan ergens anders in Brazilië.

Het bureau bestudeert al jaren de gemeenschap in de beelden, maar dit was de eerste keer dat ze stam met een kon vastleggen. 'Deze beelden hebben de kracht om de maatschappij en de overheid te laten nadenken over het belang van het beschermen van deze groepen', zei Wallace Bastos, president van FUNAI.



Bruno Pereira, die FUNAI's onderzoek naar geïsoleerde groepen in de regio coördineert, zei dat deze documentatie ook onderzoekers helpt hun cultuur te bestuderen. Het bureau heeft de naam van de stam nog niet kunnen identificeren, hoewel het wel raadt naar de etnische afkomst en welke taal ze spreekt.

'Hoe meer we weten over de manier van leven van geïsoleerde gemeenschappen, hoe beter we in staat zijn om hen te beschermen', zei hij.

Over het algemeen heeft het bureau 107 geïsoleerde stammen geregistreerd in de grootste natie van Latijns-Amerika. Hoewel FUNAI soms foto's en video's maakt, maakt het al meer dan 30 jaar geen contact met hen.

Pereira vertelde persbureau Associated Press, dat deze gemeenschappen op de hoogte zijn van de steden en boerderijen in hun omgeving, maar ze kiezen er vaak voor zichzelf te isoleren als gevolg van traumatische ervaringen met de buitenwereld. Extern contact kan vaak dodelijk zijn en eindigen met massamoorden of epidemieën die stammen vernietigen.

Vorig jaar zou een groep illegale goudzoekers 10 mensen hebben gedood in een geïsoleerde gemeenschap. 'Als ze contact met de buitenwereld wilden, zouden ze manieren zoeken om met ons te communiceren', zei Pereira.

(Suriname Mirror/The Associated Press/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten