vrijdag 24 augustus 2018

Russische graficus veroordeeld tot 11,5 jaar cel voor import drank met ayahuasca uit Peru

Maxim Gert kocht fles ayahuasca na een traditionele behandeling in Peru voor rugpijn


Een Russische graficus is veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf voor het invoeren van een drank met het ayahuasca hallucinogeen uit Peru. Ayahuasca wordt vereerd door Amazone-indianen die jaarlijks duizenden buitenlandse toeristen naar Peru trekt. 

Het bevat een chemische stof die in Rusland is verboden en lijkt op de structuur van een stof die voorkomt in psychedelische paddenstoelen.

** Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. De kleur is bruin/ rood en de smaak is erg bitter. Een bijnaam is ‘la purga’, omdat de gebruiker tijdens de roes vaak moet overgeven en diarree heeft. Sommigen zien de Purga als een geestelijke en lichamelijke reiniging.
Ayahuasca betekent slingerplant van de ziel. Andere namen zijn yagé, hoasca, caapi. Indianenvolken uit het Amazonegebied gebruiken deze drank al eeuwenlang in magisch-religieuze rituelen. Ze zien het drankje als het belangrijkste medicijn van het oerwoud. **

De in Moskou wonende graficus Maxim Gert kocht naar verluidt een fles ayahuasca van een liter na het ondergaan van een traditionele behandeling in Peru voor lage rugpijn waarbij de drank werd gedronken.


Hij passeerde de Peruaanse en Spaanse grens zonder een verdenking op te werpen en werd pas gearresteerd toen hij terugkeerde naar Rusland op Domodedovo Airport in Moskou. 'Hij kreeg te horen dat hij dit drankje nog anderhalve maand nodig had om de behandeling af te maken', zei de vriend van de man deze week op de nieuwswebsite van Tagilcity.ru.

Gert's advocaat, Vladimir Brigadin, vertelde dat zijn cliënt was berecht door dezelfde Domodedovo rechter die een Braziliaanse sjamaan naar de gevangenis had gestuurd voor het in bezit hebben van 6 liter ayahuasca. Volgens de BBC Rusland werd het vonnis van de 66-jarige sjaman verlaagd van 6.5 naar 3 jaar nadat de Braziliaanse president Michel Temer de Russische president Vladimir Poetin vroeg om in te grijpen,

Brigadin: 'Er zijn meer mensen zoals Maxim. Er zijn en blijven goedgelovige toeristen die iets kopen op de markten en dan worden geconfronteerd met vervolging in Rusland.'

(Suriname Mirror/The Moscow Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten