vrijdag 24 augustus 2018

Boliviaanse president Morales verwerpt vermeende plannen Argentinië militaire basis te bouwen bij grens

'Ze zullen ons proberen te intimideren, ze zullen daartoe niet in staat zijn'

(Bron foto: El Tribuno de Jujuy)

- Commandant leger Bolivia niet eens met Morales: 'Het is het defensiebeleid van Argentinië, we respecteren wat de staat wil doen'
- Argentijnse ambassadeur in Bolivia ontkent enige kennis van bouw militaire basis te hebben


De Boliviaanse president Evo Morales heeft de vermeende plannen van Argentinië om een militaire basis te bouwen nabij de grens tussen de twee landen verworpen, bewerend dat Argentinië hen probeert te 'intimideren'. 

'Ze zullen proberen ons bang te maken. W we zullen niet bang zijn, we zijn een verenigd volk, met sociale krachten', verklaarde Morales tijdens een openbare bijeenkomst. 'Ze zullen ons proberen te intimideren, ze zullen daartoe niet in staat zijn.'

De mening van de Boliviaanse president staat echter in schril contrast met die van de strijdkrachten van zijn land, die protesteerden tegen de  harde opstelling van Morales. De commandant van de strijdkrachten, Yamil Borda, bevestigde dat hij informatie had ontvangen dat de Argentijnse troepen bij de grens zouden worden gemobiliseerd.

Dit maakt deel uit van president Mauricio Macri's recente hervorming van het Argentijnse leger, die meer strijdkrachten in grensregio's zal plaatsen om drugshandel en terrorisme te bestrijden.

In de Boliviaanse nieuwsbron El Dia verzekerde Borda, dat de beweging van troepen niet als een bedreiging voor Bolivia werd gezien. 'Het is het defensiebeleid van die staat, we respecteren wat de staat wil doen', zei Borda. 'Het is geen bedreiging.'

De Argentijnse militaire beweging begon afgelopen vrijdag, waar Macri, minister van Defensie Oscar Agaúd en minister van Veiligheid Patricia Bullrich bij aanwezig waren in Yavi, dicht bij La Quiaca, om de eerste grensoperatie te starten waaraan 500 soldaten zullen deelnemen. De juistheid van het bestaan van een militaire basis is echter in twijfel getrokken.

De Argentijnse ambassadeur in Bolivia, Normando Álvarez, bevestigde aan Boliviaanse media, dat een Argentijnse militaire basis zou worden geïnstalleerd in Abra Pampa, de provincie Jujuy, op slechts 70 kilometer van de Boliviaanse grens. Toen de Argentijnse krant Clarin echter contact opnam met Álvarez, ontkende hij enige kennis van de bouw van een militaire basis te hebben en verwees hij de krant naar de minister van Defensie, Oscar Agaúd.

De subsecretaris voor Internationale Aangelegenheden bij het ministerie van Defensie, Jorge Luis Vila, maakte ook duidelijk dat er geen militaire basis werd aangelegd en dat er geen plannen waren om er een te bouwen. 'We ontkennen categorisch dat er een basis wordt gebouwd aan de grens, niet degene die wordt genoemd in mediabronnen of andere', vertelde hij aan Clarin.

De hervorming van Macri's strijdkrachten heeft wijdverspreide ontevredenheid in het hele land veroorzaakt, omdat burgers bang zijn voor een militarisering van de politie, waardoor ze herinneringen oproepen aan de militaire dictatuur die het land schokte.

(Suriname Mirror/Clarin/Argentina Reports/La Razon/El Deber)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten