vrijdag 24 augustus 2018

Colombia bereidt zich voor op historisch referendum over corruptiebestrijding

Referendum beoogt illegaal inkomen van enkele der machtigste families en politieke clans in te dammen



Bars en slijterijen in Colombia sluiten zaterdag 25 augustus 2018 als de Colombiaanse kiezers naar de stembus gaan voor een historisch referendum dat de ongebreidelde corruptie in het Congres probeert te beteugelen. Het referendum van zondag is gepromoot door een coalitie van centristische en linkse partijen die de goedkeuring van zeven anti-corruptiemaatregelen gerealiseerd willen zien. 

De stemming wordt formeel goedgekeurd door de conservatieve president Ivan Duque, die de Colombianen heeft opgeroepen om te stemmen.

De voorgestelde anticorruptiemaatregelen 
Drempel van drie termijnen voor senatoren en vertegenwoordigers
Alle gekozen functionarissen moeten hun vermogen openbaar maken
Alle gekozen functionarissen moeten hun stemregistratie openbaar maken
Alle overheidsniveaus moeten hun begrotingen openbaar maken
Degenen die veroordeeld zijn voor corruptie moeten naar de gevangenis gaan zonder voorwaardelijke vrijlating opties
De staat moet alle contracten met personen of bedrijven die zijn veroordeeld voor corruptie vernietigen
Het salaris van congresleden verlagen van 40 tot 25 keer het minimumloon van het land

De grote vraag is of de anti-corruptiecoalitie van politici en maatschappelijke organisaties in staat is om de noodzakelijke 12 miljoen Colombianen te mobiliseren om voor de vierde keer in zes maanden te stemmen. Meer dan de helft van de kiezers zal de zeven voorstellen voor het Congres moeten goedkeuren om elk voorstel om te zetten in wetgeving.

Anti-corruptie-voorstander en voormalige Senator Claudia Lopez verzamelde relatief gemakkelijk de 4 miljoen handtekeningen die nodig zijn om het referendum te houden.


Bijna 20 miljoen Colombianen hebben gestemd bij de presidentsverkiezingen, maar onthouding blijft een van de grootste zwakten in het verkiezingssysteem van het land. Verkiezingsautoriteiten zijn ervan beschuldigd onvoldoende te hebben geïnformeerd over het aanstaande referendum dat beoogt het illegale inkomen van enkele van de machtigste families en politieke clans van het land te beteugelen.

De anti-corruptiemaatregelen zijn tegengewerkt door voormalig president Alvaro Uribe, die zijn volgelingen heeft opgeroepen zich van stemming te onthouden.

Sociale media zijn overladen met desinformatie over wat de negatieve gevolgen van de voorgestelde anticorruptiemaatregelen zouden zijn. De politici die vóór de anticorruptiemaatregelen zijn, voeren sinds vorig jaar vrijwel non-stop campagne.

Een video waarin Lopez en haar bondgenoten zichzelf en hun mede-politici belachelijk maakten, is viraal gegaan met de hulp van de liberale columnist Daniel Samper, een neef van voormalig president Ernesto Samper.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten