donderdag 28 juni 2018

Diverse veroordelingen door rechter Curaçao tijdens verkeerszitting

Maandelijkse verkeerszitting druk bezocht


Met ruim 1.700 opv-zaken (oproepings-proces verbaal) was de ochtendzitting gisteren druk bezocht. Dit komt, doordat in de maand juli geen verkeerszitting zal plaatsvinden. Dat is geen reden voor slecht gedrag in het verkeer, nu de reguliere politiecontroles wel zullen doorgaan, aldus het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Vanaf augustus 2017 heeft het Openbaar Ministerie voor recidivisten van rijden zonder rijbewijs en verzekering een recidive-regeling, die inhoudt dat voorwaardelijk hechtenis aan de rechter wordt verzocht (en gekregen) om gedrag te veranderen. Tot nu staan 37 personen op die lijst die door de politie en het OM worden gevolgd op hun gedrag.

Tijdens de maandelijkse verkeerszitting stond gisteren voor het eerst de verdachte R.M.M. voor de rechter met toch weer een nieuwe zaak voor het rijden zonder rijbewijs. Hij kreeg er 3 weken hechtenis voorwaardelijk bij met een proeftijd van twee jaren, maar moet ook een deel van zijn eerder opgelegde voorwaardelijke straf nu gaan uitzitten. Op vordering van de Officier van Justitie stuurt de rechter hem nu voor drie weken naar de gevangenis. Dit beleid kan tot nu toe succesvol worden genoemd. Voor de nu veroordeelde man wordt celruimte vrij gemaakt.

De man L.I.P. (St. Lucia, 1972) is bij verstek veroordeeld voor het veroorzaken van een zwaar verkeersongeval met ernstige schuld op de Caracasbaaiweg op 4 september 2015, waarbij twee vrouwen zwaar gewond raakten. De man reed conform het politieonderzoek te hard en in vermoeide toestand en raakte naast de weg en in een slip en belandde op de verkeerde weghelft. Hij kreeg een gevangenisstraf opgelegd voor de duur van drie maanden en een jaar rijontzegging en moet beide dames forse schadevergoedingen gaan betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) zoekt de man, dus tips mogen worden gegeven, om de man diens vonnis te kunnen betekenen, zodat de man ook daadwerkelijk zijn straf gaat krijgen

Een aantal alcoholzaken met aanrijdingen leverde geldboetes op voor de diverse verdachten. De man G.T.G. (Spanje, 1987) kreeg de hoogste boetes, namelijk 750 gulden voor het dronken rijden op de Cubaweg op 17 maart 2018 en 1.250 gulden boete voor aldaar gevaarlijk rijden. Daarbij speelde mee dat hij na een ongeval er van door ging. Ook dient de man schade te betalen aan een de gedupeerde automobilist.

De vrouw I.J.C.M. (Colombia, 1981) kreeg een geldboete van 750 gulden, waarvan 250 gulden voorwaardelijk met proeftijd van 2 jaar voor dronken rijden op de Winston Churchillweg op 5 maart 2018 en een boete van 300 gulden voor gevaarlijk rijden omdat zij van de weg raakte en tegen een afrastering en boom was aangereden.

De man R.A.B.N. (Colombia, 1953) kreeg boetes van 750 gulden en 250 gulden voor ook dronken rijden en een botsing veroorzaken met een auto van een dame op 27 januari 2018 op een weg in de wijk Julian.

De man V.P. (Haïti, 1969) twee boetes van elk 250 gulden voor het rijden door rood licht op 1 april 2018 op de Schottegatweg-Noord (kruising Winston Churchillweg) en daarbij gevaarlijk rijden door een botsing te veroorzaken.

Als laatste kreeg woensdag de man S.R. (Curaçao, 1996) boetes voor rijden door rood licht en gevaarlijk rijden van elk 250 gulden. Dit gebeurde op de Schottegatweg op 23 april 2018,

In een aantal fout parkeerzaken heeft de rechter ook uitspraak gedaan. De rechter heeft uitgesproken dat de bebording bij de bioscoop The Movies aan het Waaigat voldoende duidelijk maakt dat je bij de afslag komend vanaf de brug of komend uit Scharloo aangeeft dat je daar niet mag parkeren.

In een andere zaak volgde een veroordeling voor parkeren op een trottoir in de binnenstad van Punda, waarbij de rechter duidelijk aangaf dat er geen bord nodig is om te zien dat die straat (gelegen naast parkeergarage Pietermaai) bedoeld is voor voetgangers en dus niet voor een te parkeren auto.

De volgende verkeerszitting zal 15 augustus 2018 zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten