donderdag 28 juni 2018

IOL wordt geïncorporeerd in Faculteit der Humaniora van de AdeKUS

Het IOL wordt getransformeerd naar een universitaire lerarenopleiding...


Het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) wordt geïncorporeerd in de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Deze faculteit zal omgebouwd worden, adviseert de gemengde commissie van het IOL, AdeKUS en de presidentiële werkgroep in een rapport.
De commissie werd voorgezeten door Shirley Sitaldin van de presidentiële werkgroepcommissie. Eddy Jozefzoon, eveneens lid van de presidentiële commissiewerkgroep, zat aan als adviseur.
Bij de incorporatie van het IOL wordt voorgesteld om de naam te veranderen in Faculteit der Humaniora en Onderwijs. Een eigen faculteit zou het transformatieproces en de incorporatie in ernstige mate verstoren, volgens het rapport, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 28 juni 2018.

Het IOL wordt getransformeerd naar een universitaire lerarenopleiding. Het doel van de incorporatie is om studenten op te leiden voor een eerste- en tweedegraads onderwijsbevoegdheid in een bepaald vakgebied. De afgestudeerden ontvangen de graad van Bachelor of Master in een bepaalde studierichting. Met het behalen van de graad van Bachelor of Master verkrijgen zij de bevoegdheid om onderwijs te verzorgen op het VOJ- of het VOS-niveau, staat in het adviesrapport.

Het besluit om geen nieuwe studenten in te schrijven op het IOL het komende schooljaar, heeft veel stof doen opwaaien. De oppositie heeft een openbare vergadering hierover aangevraagd.

'Hoewel naar alternatieve routes zal worden uitgekeken, zullen studenten met een HAVO-diploma, of een ander diploma een schakelprogramma moeten volgen. Dit impliceert dat er met hoge prioriteit maatregelen moeten worden getroffen voor de opvang van deze studenten die leraar willen worden, maar geen vwo-diploma hebben per 1 oktober 2018. Zij moeten zich kunnen inschrijven voor het schakeljaar van het collegejaar 2018-2019', stelt de commissie in het adviesrapport.

De leraren die nu verbonden zijn aan het IOL moeten de gelegenheid krijgen om - binnen een bepaalde periode - te voldoen aan de eisen voor het docentschap aan de universiteit. De studenten die een VWO-diploma hebben en leraar willen worden kunnen zich per 1 oktober 2018 onverkort inschrijven op de AdeKUS en het jaar daarop voor de lerarenvariant opteren. Om toegelaten te worden tot deze nieuwe opleiding moet de student in het bezit zijn van een VWO-diploma of daaraan gelijk gesteld. Van de student wordt dus vereist dat hij een VWO-werk- en denkniveau heeft.

Het is noodzakelijk dat er een overgangsregeling tot stand komt die aangeeft dat per 1 oktober 2018 geen nieuwe inschrijvingen voor het IOL moeten plaatsvinden.

In de periode 2018-2019 wordt er gewerkt aan programma’s op Bachelor en Master niveau. De overgangsregeling houdt in dat studenten die reeds hun studie zijn aangevangen op het IOL de gelegenheid krijgen deze af te ronden volgens de bestaande regels en procedures van IOL.

De voorlichting aan het onderwijzend en niet-onderwijzend personeel dient zo spoedig mogelijk ter hand te worden genomen. In het proces van transformatie dient er sprake te zijn van transparantie. Met verschillende technieken (internet, media et cetera) zal de voorlichting moeten worden verzorgd. Zo mogelijk dient een voorlichtingsbureau te worden opgezet om de informatie te verspreiden, merkt de commissie op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten