donderdag 28 juni 2018

Onvoldoende aangifte van overlijden in delen binnenland

(Bron foto: ministerie van Binnenlandse Zaken)
Plannen voor uitbreiding bureaus voor burgerzaken in dorpen binnenland


Bewoners van bepaalde gebieden in het binnenland doen nog onvoldoende aangifte van overlijden. Anastatia Pokie, hoofdstafmedewerkster bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zegt dat deze groep ingelicht moet worden over het belang hiervan. 'Het is bij wet verplicht dat als iemand is overleden er aangifte gedaan moet worden bij de Burgerlijke Stand.'

Pokie benadrukt, dat voor de bevolkingsadministratie het doen van aangifte van geboorte even belangrijk is als aangifte van overlijden. Als iemand is overleden, is het van groot belang dat het Bureau voor Burgerzaken hiervan in kennis wordt gesteld. Wanneer iemand is opgenomen in het Centrale Bevolkings Administratie (CBA) bestand is het erg belangrijk, dat bij overlijden de persoon gedeactiveerd wordt binnen het bestand. Dit kan dus pas geschieden als er aangifte van overlijden is gedaan.

Het CBB wordt in dit geval vaak door de Medische Zending van informatie voorzien. 'We hebben een goede samenwerking met de Medische Zending en zij is de instantie die zich dan bezighoudt met het verzorgen van de burgerzaken die te maken hebben met de ziekeninrichtingen', zegt Pokie.

Volgens plan zal voor het Boven-Surinamegebied een bureau voor burgerzaken (bvb) te Djoemoe worden opgezet, waar alle bewoners van Asidonhopo en omgeving terecht kunnen. Het bureau voor burgerzaken te Debike is aan renovatie toe. 'De technische dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de belangrijke zaken voor renovatie intussen al in kaart gebracht.'

Het bureau voor burgerzaken te Atjoni is een volwaardige bvb. Verder zijn er voorstellen gedaan vanuit de bewoners om in andere dorpen bureaus voor burgerzaken op te zetten, welke het ministerie in overweging zal nemen. 'Hierbij zullen we kijken hoe relevant de verzoeken zijn. Wel beschikken we momenteel al over een lijst met gebieden die behoren tot het binnenland van Suriname die prioriteit genieten als het gaat om het plaatsen van BvB’s', aldus Pokie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten