vrijdag 22 juni 2018

Acht Venezolanen veroordeeld wegens poging tot staatsgreep

Vijf militairen en drie burgers in Venezuela veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar


Vijf militairen en drie burgers zijn woensdag 20 juni 2018 in Venezuela veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes jaar, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij een een poging tot staatsgreep in 2015 tegen president Nicolas Maduro. Dat meldt de mensenrechtengroepering Foro Penal. 

'Het proces van de zogenaamde 'Golpe Azul' ('Blauwe staatsgreep') is afgelopen. De beschuldigden werden door de militaire rechtbank veroordeeld nadat ze tot bekentenissen waren overgegaan', zo schrijft Gonzalo Himiob op Twitter. Hij is lid van Foro Penal, die de lijst van de veroordeelden publiceerde.




De socialistische president Nicolas Maduro sprak in februari van een poging tot staatsgreep, gesteund door de oppositie en de Amerikaanse regering. Hij had het over de 'Blauwe Staatsgreep', een allusie op de kleur van de uniformen van de luchtmacht. Hij verzekerde toen, dat de groep achter de couppoging ontmanteld was.


Volgens Maduro had de groep het plan opgevat om het presidentiële paleis Miraflores, andere overheidsgebouwen en de hoofdzetel van televisiezender Telesur in Caracas te bombarderen met vliegtuigen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de beschuldiging af als 'nonsens'.


(Suriname Mirror/Belga/Twitter/El Nacional/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten