vrijdag 22 juni 2018

Oud-directeur Veehouders Federatie Colombia 9 jaar cel in voor leidende rol in bloedig paramilitair offensief

Jorge Visbal werkte van 1998-2005 samen met leiding paramilitaire koepelorganisatie AUC


De voormalige baas van Colombia's Federación Nacional de Ganaderos, Fedegan (Nationale Federatie van Veehouders), is donderdag 21 juni 2018 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor zijn leidende rol in een bloedig paramilitair offensief dat miljoenen mensen heeft ontheemd. 
 
Bedrijfsleider, voormalig senator en voormalig ambassadeur in Canada en Peru Jorge Visbal werkte samen met de leiding van de paramilitaire koepelorganisatie AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) tussen 1998 en 2005, toen hij de directeur was van Fedegan.


Volgens de rechtbank heeft de machtige zakenman 'voortdurend vergaderd' met het AUC-leiderschap.

Paramilitaire leiders getuigden, dat Visbal niet alleen vroeg om met paramilitaire strijdkrachten guerrilla-activiteiten in het noorden van Colombia te bestrijden, 'maar, dat ze zouden vechten voor de belangen van de sector'.


Visbal verzekerde financiering voor de groepen die Fedegan-leden veiligheid boden, en ging op een groot territoriaal offensief dat miljoenen Colombianen verdreef, van wie velen niet in staat zijn om naar huis terug te keren.

Veel van deze tegenstanders van landteruggave zijn veehouders die beweren gronden 'te goeder trouw' te hebben gekocht, volgens een onderzoek van de non-gouvernementele organisatie  Corporacion Nuevo Arco Iris.



Tussen 1995 en 2010 werd 15% van het Colombiaanse grondgebied verlaten, waardoor er meer dan 7,5 miljoen ontheemden waren.

Ondanks onderzoeken naar zijn vermeende criminele activiteiten, benoemde voormalig president Alvaro Uribe in 2004 de Visbal tot ambassadeur in Canada. President Juan Manuel Santos benoemde hem in 2010 tot ambassadeur in Peru. Hij werd gedwongen af te treden in 2011 nadat hij werd beschuldigd van zijn innige banden met de paramilitairen. doodseskaders.

(Colombia Reports/El Tiempo/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten