vrijdag 22 juni 2018

Vrouwenrechtenactivisten en feministische groepen Venezuela willen legalisering van abortus

'We verzoeken de Nationale Constituerende Vergadering om het debat te openen' 

(Bron foto: Correo del Orinoco)

Vrouwenrechtenactivisten en feministische groepen dienden woensdag 20 juni 2018 een voorstel in bij de Nationale Constituerende Vergadering van Venezuela (ANC, Asamblea Nacional Constituyente) om abortus te legaliseren en andere seksuele en reproductieve rechten te waarborgen.

Kunstenaars, schrijvers, studenten en huisvrouwen kwamen bijeen voor de ANC in Caracas, waar ze werden verwelkomd door Maria Leon, voorzitster van het Wetgevend Comité voor de Rechten van de Vrouw voor Gendergelijkheid en Gelijkheid.


Daniela Inojosa, de nationale coördinatrice van het netwerk van feministische collectieven La Araña Feminista, zei: 'Dit is de eerste stap in een lange weg, en we verzoeken de ANC om het debat te openen om verschillende artikelen op te nemen die het recht op vrije seksualiteit beveiligen en om seksuele geaardheid, identiteit en geslacht vrijuit te uiten, evenals de onderbreking van zwangerschap, omdat dit sociale kwesties zijn, kwesties van volksgezondheid.'

De groep, wiens naam zich vertaalt naar 'De Feministische Spin', heeft ook voorgesteld dat de staat de toegang garandeert tot gratis voorbehoedmiddelen voor vrouwen en mannen, met de nadruk op het openbare gezondheidsstelsel.

Het Netwerk van Academici, Kunstenaars en Sociale Bewegingen ter verdediging van de Mensheid (REDH, Red de Intelectuales, Artistas y Movimientos Sociales en Defensa de la Humanidad) heeft een publieke verklaring afgelegd ter ondersteuning van het voorstel en herhaalt dat de decriminalisering van abortus 'een kwestie van volksgezondheid met sociaal-economische factoren is'. Onder verwijzing naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die heeft gemeld, dat in Latijns-Amerika drie van de vier abortussen onder onveilige omstandigheden worden uitgevoerd, verklaarde REDH, dat restrictieve wetten tegen abortus niet effectief zijn om deze te verminderen.


REDH vertelde ANC-leden, dat er een nationaal debat nodig is over deze 'onmiskenbare realiteit'. Venezuela heeft, net als veel andere landen in Latijns-Amerika, wetten die abortus tegenwerken of volledig beperken. Het strafwetboek bestraft abortus met gevangenisstraffen variërend van zes maanden tot twee jaar, en abortussen zijn alleen legaal als het leven van de moeder in gevaar is. Abortussen in geval van foetale misvorming of verkrachting worden ook gecriminaliseerd.

'We geloven dat er een grote openheid is om alle kwesties te bespreken. We hebben het gevoel dat sommige ANC-parlementsleden begrijpen waarom we de legalisatie van abortus vragen, dat het niet een kwestie is van of we het wel of niet eens zijn met abortussen, het is een kwestie van volksgezondheid; dat vrouwen abortussen hebben en we ze met rust laten in de illegaliteit. Als we het legaliseren, kunnen we het openbare beleid creëren, dat economische, psychologische en sociale steun verleent aan de vrouwen die de beslissing hebben genomen', zei Inojosa.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten