vrijdag 22 juni 2018

Colombiaanse inheemse Awa-gemeenschap wordt aangevallen door guerrilla's

'Wij roepen de staat op om in te grijpen' 

(Bron foto's: Unipa)

Een Colombiaanse inheemse gemeenschap wordt aangevallen door guerrilla's van het Oliver Sinisterra Front, geleid door de man die bekend staat als 'El Guacho', aldus de Unidad Indígena Del Pueblo Awá (Unipa).

De gemeenschap van Awa in Nariño is aangevallen, heeft doodsbedreigingen ontvangen en is benaderd over mogelijke rekrutering door de guerrillagroep, die naar verluidt achter de recente grensbombardementen, ontvoeringen en meerdere moorden in Ecuador zit, waaronder de moord op drie personeelsleden van de Ecuadoraanse krant El Comercio eerder dit jaar.

'Deze situatie brengt ons op de hoogte van de ernstige omstandigheden die zich in het gebied voordoen als gevolg van de aanwezigheid en acties van deze illegale gewapende groepen ... die ons in het midden van een conflict plaatst dat niet van ons is, en er zijn geen garanties voor veiligheid en bescherming van de instellingen die verantwoordelijk zijn voor de kwestie',zei de Unipa.

Al op 3 juni werd de gemeenschap meerdere malen aangevallen door de gewapende groep en een van de inheemse leiders werd onderschept door paramilitairen terwijl ze het gebied verlieten. Hoewel zijn voertuig zwaar beschadigd raakte, wist de leider ongedeerd te ontkomen.

'We eisen dat legale en illegale gewapende groepen ons grondgebied respecteren, onze voorouderlijke tradities en inheemse volkeren, en onze gemeenschappen niet betrekken bij hun oorlog, maar ook het leven respecteren van de eigenaars van het voorouderlijk territorium van Awa', zei de inheemse gemeenschap, en riep de staat op om in te grijpen.

Het Oliver Sinisterra Front ontvoerde in maart drie personeelsleden van de El Comercio in Ecuador en executeerde ze later toen de Ecuadoraanse regering niet aan hun eisen voldeed. Later hebben ze een jong Ecuadoraans koppel gekidnapt, maar het nieuws over hun toestand wordt niet gemeld.



(Suriname Mirror/TeleSUR/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten