vrijdag 22 juni 2018

De kerk die 'rocks': Braziliaanse pastor mengt het evangelie met heavy metal

Rockmuziek klinkt uit de Metanoia-kerk in de Maré-sloppenwijk van Rio de Janeiro




Evangelische kerken schieten als paddenstoelen uit de grond in Latijns-Amerika en winnen terrein op de katholieke kerk. Deze kerken trekken nieuwe leden aan door ze op hun eigen niveau te benaderen - soms door middel van rockmuziek.

De donkere kamer, met schedels geschilderd op de muren, waar een dozijn mensen in een halve cirkel zit, lijkt op alles behalve een kerk. Maar, wanneer een langharige man begint te tokkelen op zijn elektrische gitaar, pakt een ander kerklid, Rogerio Santos, een Bijbel op. Terwijl Santos - gekleed in een zwart leren jack met speldjes van rockbands - begint te bidden, beginnen de anderen te zingen.

Dit is een typische dag in de Metanoia-kerk - genoemd naar het Griekse woord dat 'verandering in iemands leven als gevolg van boetvaardigheid of spirituele bekering' betekent - in de Maré-sloppenwijk van de op een na grootste stad van Brazilië, Rio de Janeiro.

'Er is een grote behoefte aan spiritualiteit in Maré', zegt Santos, 47, die de helft van zijn leven bij Metanoia hoort. De kerk, zegt hij, combineert zijn twee passies: 'Muziek en religie.'

De vervallen kerk lijkt een ondergrondse club voor hardrock, met graffiti, heavy metal-posters en beroemde albumhoezen die de muren bedekken. Drumstellen en luidsprekers zijn te zien aan de achterkant van de kamer. Kruisen hangen aan het plafond. 'Jezus is de heer van de ondergrondse', luidt een slogan. 'Jezus heeft gewonnen', luidt een ander, geplaatst in een imitatie doodskist tegen een muur.


Enok Galvao de Lima, de pastor die 27 jaar geleden Metanoia heeft opgericht, ziet geen tegenspraak tussen de heavy metal-setting van de kerk en haar christelijke leer. 'God heeft muziek en kunst gemaakt, de duivel heeft niets gecreëerd, men kan deze cultuur gaan gebruiken', zegt de 54-jarige. De combinatie van rock en religie van Metanoia weerspiegelt de veelzijdigheid van de evangelische kerken die in Latijns-Amerika als paddenstoelen uit de grond schieten, traditioneel een van de sterkste bastions van het rooms-katholicisme.



Lees hier het vervolg van het originele artikel.

(Suriname Mirror/DPA/Facebook/YouTube/Daily Sabah)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten