Aangemoedigd door zijn massale productie van sojabonen, is Paraguay de laatste jaren de onbetwiste leider van de riviervaart in Latijns-Amerika geworden en staat op de derde plaats in de wereld, alleen overtroffen door de Verenigde Staten en China, aldus een bericht maandag 4 juni 2018 van het persbureau AFP.
Doorkruist door rivieren, heeft Paraguay geen uitlaatklep naar de zee, maar in het seizoen 2016/2017 heeft het toch meer dan 6 miljoen ton van de oogst van sojabonen geëxporteerd, voornamelijk naar de Europese Unie en Rusland. De gelijknamige rivier, die begint in Brazilië en een deel van het Boliviaanse territorium naar het noorden doorkruist, doorkruist het land over ongeveer 1.000 kilometer voordat hij toetreedt tot de machtige Paraná aan de grens met Argentinië en uiteindelijk de Río de la Plata binnenstroomt na een totale reis van ongeveer 3.000 kilometer.
(Bron foto: ultramarnetwork) |
'In de jaren negentig, met de stijging van de prijzen van grondstoffen, begon Paraguay massaal sojabonen te planten', vertelde Guillermo Ehreke, directeur van de scheepvaartmaatschappij Shipyard, aan AFP. 'Dat viel samen met de ondertekening van het Mercosur-verdrag (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) in 1991 en met het watertraject van Paraguay Paraná (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay) in 1992, dat de vrijheid gaf om te varen.'
Paraguay ging van een productie van ongeveer 700.000 ton sojabonen voor de oogst 1992/1993 naar ongeveer 4,5 miljoen ton in 2002/2003.
Het is momenteel de zesde grootste producent van sojabonen in de wereld, met 10,6 miljoen ton voor de oogst 2016/2017, en de vierde grootste exporteur, met 6,1 miljoen ton, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. En op die gewassen is het afgelopen decennium gebaseerd op de hoge en aanhoudende economische groei van ongeveer 4% per jaar.
Naast de faciliteiten die het Mercosur-verdrag en het waterwegverdrag bieden, kreeg de Paraguayaanse scheepvaartsector een impuls als gevolg van een probleem. 'De export van granen gebeurde over land tot aan Paranaguá, in Brazilië, waar Paraguay een vrije haven heeft, maar in de jaren negentig verbood de gouverneur van Paraná de doorgang van transgeen materiaal en blokkeerde het de overgang naar soja', herinnert Ehreke zich. Momenteel dragen de schepen die de rivieren Paraguay en Paraná afvaren niet alleen bij aan de Paraguayaanse productie, maar ook een deel van dat van Brazilië, 's werelds op een na grootste producent van sojabonen, en mineralen uit Bolivia.
(Bron foto: TV Morena/WWF Brasil) |
De Paraguayaanse scheepvaartindustrie vertegenwoordigt ongeveer 2,3% van het bruto binnenlands product (bbp) in diensten, met een investering van 5.000 miljoen dollar aan apparatuur en 800 miljoen jaarlijkse facturering in vracht, volgens cijfers van de sector. Het genereert 5.400 directe en 16.000 indirecte jobs.
(Suriname Mirror/AFP/elobservador.com.uy/)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten