dinsdag 5 juni 2018

ABOP: 'Geen Suriname zonder Hindostanen'

'Suriname kan onder het juiste leiderschap binnen een mum van tijd rijk en welvarend worden'


Bij de herdenking van 145 jaar Hindostaanse immigratie, wijst de ABOP op de moeilijke periode die 'onze voorouders hebben meegemaakt'. Als zij de moeilijke tijd hebben volgehouden, 'moeten wij dit ook kunnen'. ABOP stelt: Geen Suriname zonder Hindostanen. 

Nadat de Surinaamse marrons de kolonisator onmogelijk gemaakt hadden, om de nazaten van Afrikaanse burgers nog langer als slaaf te gebruiken, koos de Europeaan ervoor om andere werelddelen aan te doen, om zijn noodzaak voor gratis arbeid te vervullen. De Europese kolonisator deed dit, omdat zijn economie draaide over de ruggen van gratis arbeid, slavernij en uitbuiting van landen als Suriname en India.

De winsten van de slavernij en de contractarbeid zien wij nu nog steeds in de zogenaamde rijke Europese landen terug, zoals het Surinaamse goud dat in de koninklijke koets van Nederland verwerkt is.

Om de Nederlandse en Engelse economie te voeden, arriveerden de eerste groep Hindostaanse contractarbeiders op 5 juni 1873 uit India in Suriname om op de plantages te werken. De uitbuiting van deze personen duurde van 1873-1916, waarbij het de Engelsen lukte om 35.000 Hindostanen, via listig bedrog als schuldslaven van India naar Suriname te brengen. Een groot deel van deze Hindostanen heeft daarna gekozen te blijven in Suriname en niet meer terug te gaan naar India.

Het is daarom belangrijk dat wij stilstaan bij dit gebeuren, en kracht putten uit hetgeen onze voorouders hebben doorstaan.

Wij vergeven, maar moeten niet vergeten waar ongecontroleerde macht, tekort aan normen, waarden en basisprincipes, toe kunnen leiden. Onze voorouders hebben moeilijke tijden doorstaan, om hetgeen we nu hebben, op te bouwen. De mogelijkheden om op hun werk voort te borduren en Suriname daadwerkelijk te ontwikkelen, liggen voor het oprapen. Als onze voorouders de moeilijke oversteek en het pijnlijke werk hebben doorstaan, kunnen wij deze moeilijke tijd ook doorkomen.

Wij van de ABOP weten dat Suriname, onder het juiste leiderschap binnen een mum van tijd rijk en welvarend kan worden. Wij moeten de visie hebben en durf tonen om belangrijke stappen te nemen. Het regiem van de oude politiek is bijna ten einde, omdat vader tijd hem inhaalt.

De ABOP gaat ervoor zorgen dat Suriname de rol inneemt die onze voorouders voor ons geprepareerd hebben, de rol die voor het 17e rijkste land ter wereld weggelegd is.

Ook de ABOP herdenkt 145 jaar Hindostaanse immigratie en wenst alle Surinamers, maar in het bijzonder onze broers en zusters van Hindostaanse komaf, een bezinningsvolle en vredelievende dag toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten