dinsdag 5 juni 2018

Officiële dodental opgelopen tot 69 na uitbarsting Volcán de Fuego Guatemala

President Jimmy Morales heeft noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouw



Na de uitbarsting van de Volcán de Fuego (Vuurvulkaan) zondag 3 juni 2018 in het zuidwesten van Guatemala loopt het officiële dodental op tot 69. Dat blijkt uit de nieuwste balans die de rampenbestrijdingsdienst Conred maandagavond bekendmaakte.


Daarnaast zijn er ook 46 gewonden die voornamelijk brandwonden hebben opgelopen en waarvan de helft er erg aan toe is.


De 3.763 meter hoge Volcán de Fuego ligt in het gebergte Sierra Madre, op ongeveer 40 kilometer van Guatemala-Stad. Ruim 4.500 mensen werden uit het omliggende gebied geëvacueerd en in totaal zouden ruim 1,7 miljoen mensen door de eruptie zijn getroffen.




Tientallen mensen worden vermist. Vooral kinderen en bejaarden hadden niet de kans om te vluchten. 'Twee van mijn broers zijn vermist en mijn neefje', vertelt Wilmer Barrillas, die zelf met zijn gezin wist te ontkomen.

Efrain Gonzales, een boer uit het zwaargetroffen El Rodeo, is de wanhoop nabij: 'Mijn twee kinderen van 10 en 4 jaar zijn vermist. Ik ben ze kwijt. Ze zaten in de val in ons huis toen een stroom gloeiende modder ons huis bedolf.' Gonzales was op dat moment buiten en wist zijn vrouw en dochtertje van 1 in veiligheid te brengen.



Ook zijn dorpsgenote Consuela Hernandez vluchtte net op tijd. 'Toen we de lava op ons af zagen komen, zijn we een heuvel opgerend om te ontsnappen.' Ze vreest dat de overige familieleden die in haar huis waren, zijn bedolven onder lava en puin. 'Niet iedereen kon snel genoeg wegkomen. Ze liggen daar begraven.'

President Jimmy Morales, die het gebied maandag al bezocht, heeft de noodtoestand afgekondigd en drie dagen van nationale rouw ingesteld. De identificatie van de verkoolde lichamen verloopt erg moeizaam. Voorlopig konden nog maar 17 slachtoffers worden geïdentificeerd.






(Suriname Mirror/Prensa Libre/Belga/Al Jazeera/El Periodico/Time/YouTube/Twitter/NOS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten