dinsdag 5 juni 2018

Rugzakponcho's: de oplossing van Peru voor plasticvervuiling

Miljoenen plastic flessen omgezet in duizenden ponchilas

Ponchilas zijn ontworpen om de armste kinderen in de Andes te beschermen


Vuil is geen afval. Dit is het motto van een van de meest innovatieve recyclingcampagnes van Peru, één die al miljoenen plastic flessen heeft omgezet in duizenden ponchilas. In Peru verwijst een ponchila - een combinatie van de Spaanse woorden 'poncho' en 'mochila' - naar een rugzak met een ingebouwde poncho. 

De items zijn ontworpen om de armste kinderen in de Andes te beschermen, van wie er velen meerdere kilometers per dag moeten reizen, vaak in slecht weer, om naar school te gaan. En ponchilas hebben nog een ander belangrijk voordeel: elk item bestaat uit 80 gerecyclede plastic flessen.

'Met dit initiatief winnen we veel plastic terug, dat zou kunnen eindigen op stortplaatsen, stortplaatsen of in de oceanen', zegt Miguel Nárvaez, hoofd sociale en zakelijke verantwoordelijkheid bij Cencosud, een supermarktketen en een van de bedrijven die de leiding heeft

Het ponchilas-project startte in 2016 toen Cencosud, Agua San Luis (in handen van Coca-Cola) en Pacífico Seguros samenwerkten om het aantal school dropouts in de Andes-hooglanden te verminderen, vanwege extreme temperaturen en de lange afstanden die kinderen moeten afleggen om naar school te gaan.


De bedrijven nodigden burgers uit om het initiatief te ondersteunen door hun plastic drinkflessen te recyclen in de zomer, wanneer de consumptie hoog is. In 2017 werden 6.000 poncho's geproduceerd en dit jaar al 7,000. De artikelen werden vóór het begin van het schooljaar afgeleverd aan kinderen in de provincies Puno, Cusco, Arequipa, Huancavelica, Ayacucho en Apurímac. Maar, dit was niet de enige prestatie.

'Dankzij de campagne begon bijna 40 procent van de klanten van onze supermarkten plastic voor de eerste keer te recyclen', zegt Narváez. 'Voor ons betekent dit een relevante impact.' In 2018 sloot het ministerie van Milieu van Peru zich aan bij de campagne, die actief werkt aan het bevorderen van duurzame consumptie en innovatieve manieren om wegwerpbare kunststoffen te hergebruiken.

'Met dit initiatief sluiten we de cirkel, het gebruiken van ons afval en het geven van een toegevoegde waarde door recycling', zegt de minister van Milieu, Fabiola Muñoz.

In Peru wordt dagelijks 18.000 ton afval gegenereerd, waarvan 10 procent plastic is; heel weinig wordt gerecycled.

De nationale overheid promoot momenteel een wetsvoorstel in het Congres om de circulaire economie te stimuleren door het verbruik van kunststoffen te verminderen en het gebruik van gerecycleerde materialen te bevorderen. Voor minister Muñoz zijn de ponchilas een voorbeeld dat dit idee mogelijk is: 'Een fles die je bediende kan iets nuttigs worden voor iemand anders. We hebben de mogelijkheid om iets, dat blijkbaar niet langer bruikbaar is, om te zetten in iets positiefs met een nieuwe bestemming.'

Elke minuut gebruiken mensen over de hele wereld miljoenen plastic flessen en de meesten komen terecht in de oceanen, waar ze schade toebrengen aan wild.


Peru is the host of the celebrations of the 2018 World Environment Day celebrations for Latin America and the Caribbean. #BeatPlasticPollution is the theme of this year’s day.

Peru is a member of the UN Environment’s Clean Seas (Mares Limpios) campaign, which aims to drastically reduce marine debris and eradicate the use of microplastics. More than 40 countries around the world have joined the campaign, including 11 others in Latin America and the Caribbean: Barbados, Brazil, Chile, Colombia, Costa Rica, Grenada, Ecuador, Panama, the Dominican Republic, Saint Lucia and Uruguay.

(Suriname Mirror/UN Environment)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten