zaterdag 21 april 2018

Federatie van Afleggers Verenigingen pleit voor regelgeving binnen de afleggerswereld

(Bron foto: Nationaal Informatie Instituut)
Federatie brengt bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken


Een delegatie van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname heeft tijdens een bezoek aan minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken gepleit voor regelgeving binnen de afleggerswereld. Wettelijke erkenning voor afleggers en het vaccineren van degenen die dit vak uitoefenen, waren ook punten van bespreking. 

Noersalim zal deze kwestie bespreken binnen de Raad van Ministers, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 21 april 2018.

De delegatie van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname bestond uit Assessor Anne-Rose Abendanon van de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname en Gerold Yngard als waarnemend voorzitter, alsook voorzitter Harold Posetiko van de Federatie Javanisme Suriname.

Posetiko heeft onder meer gepleit voor ordening en regelgeving binnen het afleggerswezen in Suriname. Federatiegenoot Yngard is niet alleen voorstander van dat er controle komt op het aflegwezen in Suriname, maar wil ook dat bij het afleggen de religieuze voorschriften degelijk in acht worden genomen.

Voorts vindt de federatie het van belang, dat afleggers zich laten vaccineren tegen besmettelijke ziekten, die zij tijdens de uitoefening van hun vak zouden kunnen oplopen. In samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) had de federatie een vaccinatieprogramma laten uitvoeren, waarbij afleggers zich konden inenten tegen het Hepatitis B-virus. Dit virus kan bij het werken met lijken worden overgedragen.

Assessor Abendanon heeft tijdens het bezoek aan minister Noersalim aandacht gevraagd voor het recht van elke overledene om op een fatsoenlijke manier begraven te worden, ongeacht diens status, leeftijd of afkomst. Zij heeft in deze ook voor regulering gepleit.

Posetiko is overigens Gran Brada, een titel door de afleggersfederatie beschouwd als de hoogste graad binnen de afleggerswereld in Suriname. Hij is de eerste Gran Brada van Javaanse afkomst. De Javaanse benaming van deze titel is ‘Sultan Agung’. Deze titel is hem toebedeeld door de Federatie van Afleggers Verenigingen in Suriname vanwege het baanbrekende werk dat Posetiko verricht voor de groep afleggers in binnen- en buitenland. Met de benoeming van Posetiko telt Suriname nu twee Gran Brada’s en één Gran Sisa. Zij hebben onder meer als taak om er toezicht op te houden dat de juiste procedures in acht worden genomen bij het uitoefenen van het afleggersvak. Ook treden ze bij conflicten vaak op als bemiddelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten