zaterdag 21 april 2018

FARC-leider 'Ivan Marquez' verhuist van Bogota naar landelijk kamp gedemobiliseerde guerrilla's

Vertrek is 'tijdelijk' naar een FARC-kamp in de zuidelijke provincie Caqueta

'Marquez' wordt verwacht in juli zitting te nemen in de Senaat voor de Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común


FARC-leider (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) 'Ivan Marquez' heeft aangekondigd, dat hij uit Bogota gaat verhuizen naar een landelijk kamp van gedemobiliseerde guerrillastrijders te midden van grote spanningen over de mogelijke uitlevering van de ideoloog van de groep.

Marquez, wiens echte naam Luciano Marin is, heeft de politie en de nationale beschermingseenheid op de hoogte gesteld van zijn beslissing om 'tijdelijk' naar een FARC-kamp in de zuidelijke provincie Caqueta te verhuizen.

De autoriteiten ontvingen de kennisgeving uren nadat het Hooggerechtshof oordeelde, dat de recente arrestatie van de FARC-ideoloog 'Jesus Santrich', die volgde op een Amerikaans uitleveringsverzoek, legaal was.


Marquez werd de politieke leider van de FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) nadat de voormalige guerrilla's in augustus vorig jaar een politieke partij vormden. Hij wordt verwacht in juli zitting te nemen in de Senaat. Volgens de FARC-leider betekent zijn beslissing om terug te keren naar het platteland 'geen terugtrekking uit de beschermende maatregelen' of zijn inzet voor het vredesproces dat begon in december 2016. In plaats daarvan zei Marquez tegen de politie dat zijn besluit 'een aanpassing is' naar de nieuwe omstandigheden.


Volgens de FARC-leider zal hij 'het proces van re-incorporatie begeleiden' van de voormalige guerrilla's in Caqueta. Het FARC-kamp in Caqueta wordt geleid door 'El Paisa, een van de voormalige militaire commandanten van de FARC, die veel respect geniet onder de voormalige strijders.


Andere leiders van de voormalige guerrillagroep reageerden niet onmiddellijk op het besluit van het Hooggerechtshof om het uitleveringsverzoek van de ideoloog van de groep of de verhuizing van Marquez naar Caqueta te blijven bestuderen.

De aanhouding was een grote klap voor het vredesproces, dat al onder druk stond vanwege het falen van de staat om de vredesovereenkomst en de felle tegenstand van de conservatieve oppositie van het land uit te voeren.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten