zaterdag 21 april 2018

Verdedigster van culturele rechten Shipibo-Konibo volk in Peru, Olivia Arévalo Lomas (80), vermoord

Inheemse organisaties vragen de staat om de inheemse volkeren en hun leiders te beschermen



De verdedigster van de culturele rechten van het Shipibo-Konibo volk, Olivia Arévalo Lomas (80), is gistermiddag, donderdag 19 april 2018, vermoord in de gemeenschap 'Victoria Gracia', zij kreeg vijf kogels in haar borst.

Haar dood werd bekendgemaakt door de Federación de Comunidades Nativas de Ucayali y Afluentes en de Shipibo Council Konibo Xetebo-Coshikox op hun officiële Facebook-account (zie onderaan).

Deze organisatie heeft de moord sterk veroordeeld en heeft de staat gevraagd om de inheemse volkeren en hun leiders te beschermen die met bedreigingen en pesterijen van verschillende aard worden geconfronteerd.


Het lichaam van de tachtigjarige leidster lag twintig minuten van de stad Yarinacocha, provincie Coronel Portillo, op de grond. De redenen voor deze misdaad zijn onbekend en de leiders van Shipibo eisen dat de Policía Nacional van Peru de verantwoordelijken vindt.



Veel inheemse leiders worden bedreigd, omdat ze hun rechten verdedigen. Op de dag dat paus Franciscus afgelopen januari Puerto Maldonado bezocht, hoorde hij de overweldigende en hartverscheurende getuigenis van een inheemse: 'We zijn de overlevenden van vele wreedheden en onrechtvaardigheden', vertelde Yesica Patiachi zijne Heiligheid.

Het is niet de eerste keer, dat er een leiders in het gebied van Coronel Portillo, in Ucayali, zijn gedood. In 2014 werden vier leiders van de Asháninka-gemeenschap in Saweto gedood. Edwin Chota Valera, Leoncio Quintisima Meléndez, Francisco Pinedo Ramírez en Jorge Ríos Pérez werden gedood op de grens met Brazilië. Er waren vermoedens van illegale houthakkers en drugshandelaren die hen bedreigden.

(Bron: Google Earth/Suriname Mirror)
Shipibo-Konibo is een inheems volk langs de Ucayali-rivier in het Amazone-regenwoud van Peru. Voorheen waren het twee groepen, de Shipibo en de Konibo, zij werden uiteindelijk een afzonderlijke stam door middel van gemengde huwelijken en communale rituelen en zijn momenteel bekend als het Shipibo-Konibo volk.




(Suriname Mirror/La Republica/Twitter/Facebook/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten