donderdag 29 maart 2018

Bedrijfsleven pleit voor ratificering Economic Partnership Agreement, EPA

Voorzitter VSB: 'Onze mening is dat de EPA mogelijkheden biedt'


Het gros van de economische sectoren in Suriname vindt, dat de EPA (Economic Partnership Agreement), de handelsovereenkomst met de Europese Unie (EU), goedgekeurd moet worden door het parlement. Zoveel werd gisteren duidelijk in het KKF-gebouw tijdens het nationaal congres hierover, aldus vandaag, donderdag 29 maart 2018, de Ware Tijd. 

Tijdens individuele sessies met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme hadden de visserij-, groenten- en fruit-, hout- en goudsector zich al positief uitgelaten over ratificatie. Ook het bedrijf Suriname Alcoholic Beverages, dat exporteert naar Europa, en de staatsbedrijven Grassalco en Staatsolie zijn voorstander.

De industrie- en dienstensector vinden evenwel, dat voor- en nadelen eerst goed overwogen dienen te worden voordat besloten wordt tot ratificatie of niet.

In het parlement adviseerde André Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie die de ratificatiewet heeft voorbereid, tegen. Enkele jaren geleden sputterde ook zijn voorganger Otmar Rodgers - nu wijlen - tegen. Hij wilde geen goedkeuring van de wet voordat alle voor- en nadelen naast elkaar waren gelegd.

De EPA is gericht op het verwijderen van invoerrechten bij handelstransacties tussen Suriname en de EU over en weer.

Toenmalig president Ronald Venetiaan heeft in 2008 in het Cariforum-samenwerkingsverband getekend voor de EPA. Echter, het parlement moet dit nog goedkeuren voordat de overeenkomst in werking kan treden.

Udo Karg, die de visserijsector vertegenwoordigde, merkte op dat Suriname en de visserijsector enorm veel te verliezen hebben indien de EPA niet wordt goedgekeurd. Met een exportwaarde van ruim dertig miljoen Amerikaanse dollar in 2017 is deze sector de derde grote deviezenverdiener van het land.

Arthur Zalmijn, namens de rijstsector, wond er geen doekjes om en wees op het belang van de Europese rijstmarkt voor Suriname. 'Als we niet ratificeren hebben we meer te verliezen dan te winnen', zei hij.

Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), stelde dat de organisatie voorstander is van stimulatie van lokale investeringen, het aangaan van handelsovereenkomsten, maar ook van directe buitenlandse investeringen. 'Onze mening is dat de EPA mogelijkheden biedt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten