donderdag 29 maart 2018

Elf luchthavenmedewerkers gearresteerd in Colombia

Luchthavenmedewerkers verleenden hand- en spandiensten aan Mexicaanse Sinaloa-drugskartel


Colombia heeft elf luchthavenmedewerkers gearresteerd die documenten regelden waardoor het Mexicaanse Sinaloa-kartel chartervluchten kon huren om cocaïne het land uit te smokkelen, zo zeiden de autoriteiten woensdag 28 maart 2018.

Autoriteiten in het Andesland hebben lang geworsteld met de aanwezigheid van buitenlandse criminele groepen zoals het Sinaloa-kartel, dat Colombiaanse cocaïne van lokale bendes koopt en het naar het noorden vervoert naar de Verenigde Staten en Europa.

De groep gebruikt ook snelle boten om verdovende middelen naar Midden-Amerika te vervoeren vanaf de Pacifische kust van Colombia, zei Jorge Nieto, directeur van de Nationale Politie, op Twitter:


Onder de gevangenen bevinden zich twee luchtverkeersleiders, Jaime Panchalo en Luis Armando Rivera, die volgens de beschuldigingen wisselende diensten werkten in de luchtverkeerstoren van de stad Cali, hoofdstad van het departement Valle del Cauca, in overeenstemming met de binnenkomst en vertrek van vliegtuigen geladen met drugs.

Een rechercheur vertelde de plaatselijke krant El Tiempo, dat de twee luchtverkeersleiders onder bevel stonden van de Colombiaans-Mexicaanse staatsburger Jaime Hernán Velásquez, alias el Viejo, die al in 2003 was gearresteerd wegens het organiseren van vluchten vol narcotica.

Er zijn ook verdachten, die routes hebben uitgestippeld, het geld hebben beheerd en het vertrek en de aflevering van de drugs met het Sinaloa-kartel hebben gecoördineerd. Een van de gedetineerden zou banden hebben met de narcojet die op 29 januari van het vliegveld El Dorado in Bogota opstapte met 500 kilo cocaïne naar de Engelse luchthaven van Farnborough, waar de illegale lading werd gevonden.

De arrestaties vonden plaats met hulp van de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration). De vliegtuigen die in de vluchten werden gebruikt, werden gehuurd in Colombia en in sommige Midden-Amerikaanse en Caribische landen, voegde de politie toe.



(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten