vrijdag 2 maart 2018

Politie Venezuela valt woning onder huisarrest staande oppositieleider Leopoldo Lopez binnen

'Het is illegaal en onmenselijk van SEBIN om met wapens in ons huis te zijn, in aanwezigheid van onze drie kinderen'

(Bron foto: Twitter)

Venezolaanse geheime agenten zijn gisteren, donderdag 1 maart 2018, het huis binnengevallen van oppositieleider Leopoldo Lopez, die onder huisarrest staat voor toonaangevende protesten tegen president Nicolas Maduro, zei Lopez's vrouw Lilian Tintori op Twitter.

De komst van agenten van de SEBIN (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional) kwam uren nadat de New York Times een verhaal publiceerde, waarin Lopez beschrijtt hoe veiligheidstroepen hebben geprobeerd om te voorkomen dat hij met verslaggevers zou spreken.



'SEBIN is ons huis binnengegaan en ze blijven hier', twitterde Lilian Tintori. 'Het is illegaal en onmenselijk voor Sebin om met wapens in ons huis te zijn, in aanwezigheid van onze drie kinderen.'



Het kantoor van de vicepresident, dat toezicht houdt op SEBIN, beantwoordde geen vragen die om bevestiging vroegen en het ministerie van Informatie reageerde niet op een e-mail op zoek naar commentaar.

Lopez is de bekendste van tientallen gevangengenomen activisten en leiders van de oppositie die door Maduro zijn beschuldigd van het proberen om zijn regering omver te werpen door straatprotesten in 2014 en 2017. Hij werd gearresteerd in 2014 en veroordeeld voor protesten tegen Maduro, die Lopez als volgt omschrijft: monster 'verantwoordelijk voor tientallen doden tijdens demonstraties'. 

Lopez heeft in juli huisarrest gekregen. Nadat hij de burgers had opgeroepen om door te gaan met protesten tegen Maduro in een internetvideo, werd hij in augustus teruggebracht naar de gevangenis, maar keerde enkele dagen later terug naar huisarrest.


Oppositieleiders en critici over de hele wereld hebben de zaak tegen hem als een schijnvertoning veroordeeld en het proces beschreven als een bespotting van gerechtigheid.

In 2015 zei een van de Officieren van Justitie die de zaak leidde, dat de veroordeling oneerlijk was en dat hij onder constante druk van meerderen was geweest. Voormalig hoofdaanklager Luisa Ortega, die vorig jaar werd ontslagen, zei in februari dat zij onder druk was gezet door hooggeplaatste vertegenwoordigers van de socialistische partij.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten