vrijdag 2 maart 2018

500 Hectare toegevoegd aan drie beschermde natuurgebieden in Ecuador

Buenaventura-reservaat een van meest bedreigde hotspots op gebied van biodiversiteit op aarde

Buenaventura Reservaat (Bron foto: Fundación Jocotoco)

 In Ecuador hebben Rainforest Trust en haar lokale partner Fundación Jocotoco met succes 521 hectare toegevoegd aan drie eerder gecreëerde natuurreservaten. Het Buenaventura-reservaat werd uitgebreid met 180 hectare, als onderdeel van een initiatief om een ​​ecologische corridor van 222.395 hectare te creëren in de hele provincie El Oro. 

Het Buenaventura-reservaat is het enige beschermde gebied in de regio en het wordt gerangschikt als een van de meest bedreigde hotspots op het gebied van biodiversiteit op aarde, met een jaarlijks ontbossingspercentage van bijna 2 procent. Dit hoge niveau van ontbossing, gecombineerd met de toch al versnipperde aard van dit landschap, maakt het cruciaal om de laatst overgebleven bosgebieden in het reservaatgebied Buenaventura te redden.


Dit reservaat herbergt 14 wereldwijd bedreigde vogelsoorten, waarvan er vier alleen voorkomen in het westen van Ecuador, en ongeveer de helft van de wereldpopulatie van de bedreigde El Oro-parkiet verblijft tegenwoordig volledig in het reservaat.

De enkele tientallen resterende bedreigde Ecuadoraanse Tapaculos zijn afhankelijk van het reservaat voor hun overleving. Het beschermen van dit goed beboste gebied tegen houtkap beschermt ook veel zeldzame planten en biedt leefgebied voor de kritisch bedreigde Ecuadoraanse witschouderkapucijnaap.

Het Narupa-reservaat werd uitgebreid met 243 hectare en zal nu worden beschermd tegen bedreigingen zoals illegale houtkap, ontbossing en uitbreiding van de landbouw. Dit reservaat ligt in de Napo bioregio in het noordoosten van Ecuador en is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld.

Het vergroten van het Narupa-reservaat beschermt levensvatbare populaties van wereldwijd bedreigde soorten. Rainforest Trust zal zijn lokale partner blijven helpen het Narupa-reservaat uit te breiden om uiteindelijk een strategische connectiviteit te bereiken met de Reserva Ecologica Antisana en Sumaco-Napo-Galeras.

Het Río Canandé-reservaat werd uitgebreid met 98 hectare als onderdeel van de langetermijndoelstelling om een ​​ecologische corridor tussen Canandé en het ecologische reservaat Cotacachi-Cayapas in te stellen. Dit reservaat is een hotspot voor biodiversiteit met een van de hoogste concentraties van endemische soorten ter wereld. Het reservaat bevat de enige populatie van de kritisch bedreigde Canandé-magnolia en is de thuisbasis van de kritisch bedreigde bruinkopslingeraap, een van 's werelds zeldzaamste primaten. Het gebied is ook cruciaal voor de blauwe glaskikker en is een van de weinige locaties waar de soort wordt gevonden.

Het Río Canandé-reservaat is geïdentificeerd als een gebied met essentiële biodiversiteit en dient als een toevluchtsoord voor meer dan 350 vogelsoorten, waaronder ten minste 36 bedreigde grote groene ara's die het gebied bewonen - misschien wel de grootste groep in Ecuador.

Rainforest Trust zal doorgaan met het ondersteunen van de aankoop van kritieke eigendommen die het Buenaventura-reservaat, het Narupa-reservaat en het Río Canandé-reservaat zullen uitbreiden om de veiligheid te bieden voor enkele van 's werelds meest biodiverse en bedreigde habitats.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten