vrijdag 2 maart 2018

(Drugssmokkel...) Duikboot in Suriname in beslag genomen

Assembleelid Mathoera (VHP) maakt vondst en inbeslagname bekend via Facebook


Drie Colombianen aangehouden


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft vandaag, vrijdag 2 maart 2018, op haar Facebook-pagina melding van gemaakt, dat er een duikboot in beslag is genomen. 'Ons geliefd land wordt beheerst door de drugsmaffia', schrijft de volksvertegenwoordigster. 

'Enkele buitenlanders zijn aangehouden. Dit is niet wat we willen en moeten accepteren. Geen taferelen als Colombia en Mexico', stelt Mathoera. Zij heeft ook enkele foto's gepubliceerd, maar niet vermeld wordt waar de klein onderzeeër is aangetroffen.

Het Nationaal Informatie Instituut meldt, dat drie personen met de Colombiaanse nationaliteit zijn aangehouden in verband met de inbeslagname van de duikboot in het district Saramacca. Een bijzonder justitieel onderzoeksteam is onlangs op gestuit deze duikboot, die vermoedelijk is gebruikt voor het transporteren van illegale drugs naar gebieden overzee.

De buitenlanders die ter plekke zijn aangetroffen, zijn inmiddels op last van de justitiële autoriteiten in verzekering gesteld.

Aangezien het niet is uitgesloten dat Surinamers hand- en spandiensten verlenen, zal het onderzoek in deze worden voortgezet. Het ministerie van Justitie en Politie is thans doende de samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties te verstevigen teneinde op een efficiëntere en effectievere wijze uitvoering te geven aan het beleid welke door de regering is uitgestippeld op het gebied van illegale drugsbestrijding.
 
Oppositieleider en oud-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi (VHP) zegt tegen de NOS, dat het gebruik van duikboten een beproefde methode van de Colombiaanse drugskartels is om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Afrika te vervoeren. Daarvandaan gaan de zendingen door naar voornamelijk Europa.

Santokhi, die in 2011 voorzitter was van de Inter-Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie CICAD, zegt in een reactie aan de NOS, dat de vondst van de duikboot erop wijst dat er grote hoeveelheden drugs in Suriname aanwezig zijn die het land uit moeten. 'Dat er een duikboot voor dit doel in Suriname gevonden wordt, maakt opnieuw duidelijk dat er goedgeorganiseerde en professionele bendes bij de drugstransporten betrokken zijn. Ik hoop dat door gedegen internationaal onderzoek vastgesteld kan worden wie hierachter zitten, en dat criminelen ingerekend kunnen worden.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten